Toplu konutlarda yapım ve kullanım evresinde karsılaşılan nitelik sorunlarının belirlenmesi; Kayseri örneği
Determination of the quality problems encountered during the construction and operation phases of mass housing; The Kayseri example
- Tez No: 285539
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Z. ÖZLEM PARLAK BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yapım yönetimi, Toplu konut, Kalite, Construction Management, Mass Housing, Quality
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Geçmiste konutlar sadece barınma ihtiyacını karsılarken günümüzde yasamstandartlarının değismesi ile konutlarda kalite kavramı da değismistir. Toplu konutlarda,en kısa sürede ve en az maliyetle, kullanıcıların gereksinimlerine ve gelisen yasamstandartlarına cevap verebilecek kalite düzeyinde üretim amaçlanmaktadır.Bu arastırmada Kayseri kentinde alt ve orta gelir düzeyine sahip kimselerin yasadığıTalas, Mimarsinan, Esenyurt bölgelerindeki toplu konut alanlarından seçilenörneklerde; planlama, üretim ve kullanım süreçleri irdelenerek ?kalite? problemlerisaptanmaya çalısılmıstır.Seçilen konut alanları sosyal ve kültürel yönden incelenmis ve seçilen toplu konutlarınsantiye seflerine, müteahhitlere ve kullanıcılara anket uygulanmıstır. Toplanan verilerExcel istatistik programı ile değerlendirilmistir. Kayseri örnek alanında, kaliteninmüteahhit, santiye sefi ve kullanıcı açısından değerlendirilmesi yapılmıstır.Sonuç olarak; ?kalitenin?; santiye sefleri, müteahhitler ve kullanıcılar açısındandeğerlendirilmesi yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In the past housing is only used to mean meeting the habitation needs of the society.However, nowadays, the change in the living standards made the housing ?quality?concept to be discussed. In mass housing, rapid production with minimum cost isaimed, maintaining the growing needs and the quality level of living standards of theusers.In this research, ?quality? problems are determined in mass housing projects, taking intoaccount; the planning, the production and the using processes from the selected samplesof the mass housing project areas in Talas, Mimarsinan, Esenyurt districts of Kayseri.The selected residential areas are examined from social and cultural aspects and a seriesof questionnaires are implemented to the site managers, to the contractors and to theusers. The data obtained is evaluated through Excel statistical computer program.Finally; ?quality? is evaluated from site managers, contractors and users point of views.