Radyo verilerin depolanması ve uygulama yöntemleri
Radio data storage and application methods
- Tez No: 285541
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAT FİKRİ ÖZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Radyo veri, Bilimsel Veri Formatı, Veri Depolama, Radio Data, Scientific Data Format, Data Storage
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yıldızlar arası ortamdan ve dünya atmosferinden belirli frekans aralığında etkilenmeyen ve günün her zamanında radyo teleskoplarla algılanabilen radyo ışınımın, bize çok büyük miktarlarda veri sağlamaktadır. Bu verilerin analiz edilerek yorumlanması büyük bir zaman ve çaba gerektirdiği gibi, verilerin ilk başta nasıl ve hangi yapıda kaydedildiği çok büyük önem taşımaktadır.Bu tezde Radyo astronomide kullanılan bilimsel veri yapıları, veri depolamanın önemi ve depolama için kullanılabilecek yapılar tanımlanacaktır.Bu tez sonucunda Erciyes Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde kullanılabilecek yapılar ortaya çıkacaktır. Merkezde, öncelikle tüm astronomi alanında dünyada kabul edilmiş ortak dil olan FITS yapısı kullanılacaktır. Bu tezde Flexible Image Transport System (FITS) yapısı hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Radio radiation, which isn?t affected by interstellar medium and the earth?s atmosphere from definite frequency interval can be detected with radio telescopes at any time of the day, provides very large amounts of data to us. Besides interpreting the analyzed data requires a huge time and effort, it is also very important how and in which structure it is stored in the very beginning.In this thesis, the scientific data structure used in radio astronomy, the importance of data storage, and the structures that can be used for storage will be described.As a result of this thesis, the structures which have the possibility to be used at Erciyes University Astronomy and Space Science Observatory and Research and Development Center will come out. Before all else, the structure of Flexible Image Transport System (FITS) which has been adopted all over the world in the field of astronomy will be used as the common language in the center. In this context, this thesis has provided information about the structure of FITS.