Üç-tabakalı Bethe kafesi üzerinde spin-(1/2,1,1/2) ve spin-(1,1/2,1) Ising modellerinin faz diyagramları
The phase diagrams of the trilayer-bethe lattice for spin-(1/2,1,1/2) and spin-(1,1/2,1) Ising models
- Tez No: 285542
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ising Model, Bethe Kafesi, Üç-Tabaka, Üçlü-Kritik Nokta, Ising Model, Bethe Lattice, Trilayer, Tricritical Point
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Spin-(1/2,1,1/2) ve spin-(1,1/2,1) Ising modelleri tekrarlama bağıntıları kullanılarak üç-tabakalı Bethe kafesi üzerinde, en yakın komşu spinlerin birbirileri arasındaki ferromanyetik (FM) ve antiferromanyetik (AFM) bilineer etkileşimleri için incelendi. Öncelikle, sistemin taban durumu faz diyagramları verilen sistem parametrelerinde elde edildi. Bu elde edilen taban durumu faz diyagramlarının rehberliğinde sistemin düzen parametreleri, spin-spin korelasyon fonksiyonu ve serbest enerjinin sıcaklığa göre değişimleri çalışılarak sıcaklığa bağlı faz diyagramları verilen koordinasyon sayıları q=3, 4 ve 6 için elde edildi. Sonuç olarak, bu modellerin verilen uygun sistem parametreleri için ikinci- ve birinci-derece faz dönüşümleri sergilemelerinin yanı sıra, üçlü-kritik nokta, kritik son-nokta, ikili-kritik nokta ve çoklu-kritik nokta gibi değişik kritik olguları içerdikleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Ising models for the spin-(1/2,1,1/2) and spin-(1,1/2,1) were investigated on a trilayer Bethe lattice by using the excat recursion relations with either ferromagnetic (FM) or antiferromagnetic (AFM) type of bilinear interactions between the nearest neighbour (NN) spins. First, we have obtained the gorund state phase diagrams for given system parameters of the model. In the guidance of the ground state phase diagrams, the temperature dependent phase diagrams of the model were obtained by studying the thermal variations of the order paramaters, spin-spin correlation function and free energy in detail for given coordinatin numbers for q=3, 4 and 6. It was found that these models presents second- and first-order phase transitions, in addition to a few critical phenomena such as, tricritical point, critical end point, bicritical point and multicritical points.