Evaluating two shopping centers in the light of the principles of universal design
Evrensel tasarım ilkeleri ışığında iki alışveriş merkezinin değerlendirilmesi
- Tez No: 285595
- Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Evrensel tasarım, erişilebilirlik, engelsiz tasarım, kapsayıcı tasarım, engellilik, kamu binaları ve alışveriş merkezi mimarisi, Universal design, accessibility, barrier-free design, inclusive design, disability, public buildings and shopping center architecture
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren dünyadaki yaşlı ve yaşa bağlı engelli sayıları önemli oranlarda artışlar göstermiştir. Bu artışa paralel olarak gelişmiş ülkelerde yaşlılar için özel projeler üretilmeye başlanmış ancak bu projelerle yaşlılar çoklukla toplumdan soyutlanmışlardır. Engelliler ise zaten toplumdan ayrı olarak yaşamaktaydılar. İnsan hakları Evrensel Beyannamesinin 1948 yılında kabulünden sonra artan bilinçlenmenin etkisiyle son altmış yıl içinde dünyada yaşlılarla engellilerin herkesle birlikte toplumsal yaşamdan yararlanması ve yaşam kalitelerinin arttırılması için çalışmalar yapılmış, bazı standart ve ilkeler geliştirilmiştir. Engelsiz tasarım yaklaşımı ile başlayan, tasarıma bakış açısını genel ve özel tasarımdan herkes için tasarıma, kapsayıcı ve/veya evrensel tasarıma kadar geliştiren ve değiştiren bir süreç yaşanmaya başlanmıştır. Tezde bu süreç gelişmelerin kısa açıklamalarıyla birlikte incelenmiştir. Bu gelişmelerin yapılı çevrelerdeki ve binalardaki etkileri tasarımdan uygulamaya kadar yayılmıştır. Dolayısıyla engelli kişiler toplum içinde daha fazla yer almaya başlamışlardır. Özellikle hastaneler, kültür merkezleri ve alışveriş merkezleri gibi kamu binalarında Evrensel Tasarım ilkelerinin uygulanması engellilerin toplumla kaynaşması açısından daha da önem kazanmıştır.Bu tezde, Türkiye'de 1995 yılı sonrası sayıları hızla artmakta olan alışveriş merkezlerinden seçilmiş iki örnek üzerinde evrensel tasarım ilkelerinin uygulanması değerlendirilmiş, daha kapsayıcı bina ve çevreler tasarlamak için karşılaşılan sorunlar irdelenmiştir. Tez de ayrıca alışveriş merkezlerinin tarihçesi kısaca ele alınmış, Anadolu'da yapılmış olan tarihi çarşılar ve dünyadaki örnekler hakkında kısa bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Starting from the second half of the 20th century, the number of aged people and people with aging-related disabilities has increased significantly in the world. Parallel to this increase, special projects have been developed for aged people in the developed countries, but with these projects aged people were often excluded from society. People with disabilities were already living isolated from society. With the effect of raising awareness in the public after the adoption of the Universal Declaration of Human Rights in 1948, in the course of the last sixty years studies have been realized and new standards and principles have been developed for elderly people and people with disabilities to benefit from the social life equally together with everyone and to raise their quality of life. Starting with the barrier-free design approach, a new period improving and changing the view point of design from general and private design to design for all, to inclusive and/or the universal design has begun. In the thesis, this period has been reviewed through the summarized definitions of these stages. The effects of these improvements have been related to the design and construction of the built environments and buildings. Therefore, people with disabilities started to participate in the society more than ever. The implementation of principles of the Universal Design in the public buildings, especially to hospitals, cultural centers and shopping centers has gained more importance in order to advance full social integration of people with disabilities to the society.Number of shopping centers in Turkey increased rapidly after 1995. In this thesis, two examples were examined and evaluated in the light of universal design principles. The problems faced in these buildings were examined in order to design more inclusive buildings and environments. A brief history of shopping centers was presented. Brief information about some examples of old bazaars from Anatolia and shopping centers from different countries were given.