Sulphate removal by nanofiltration from water
Nanofiltrasyon ile suda sülfat giderimi
  1. Tez No: 285710
  2. Yazar: ASLI KARABACAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KİTİŞ, PROF. DR. ÜLKÜ YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İçme suyu, tıkanma, membran, nanofiltrasyon, sülfat giderimi, Drinking water, fouling, membranes, nanofiltration, sulphate removal
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
İçme sularındaki fazla sülfat, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ve estetik nedenlerden ötürü problem teşkil etmektedir. Bu çalışma, yüzey sularında sülfat nanofiltrasyonunu (NF), laboratuar şartlarında ters-akışlı cihaz kullanılarak tam çevrim modunda incelemektedir. Çalışmada, 3 adet NF membranı, isimleriyle DK-NF, DL-NF ve NF-270, kullanılmaktadır. Ana işletim koşullarının (transmembran basıncı, teğetsel hızı ve membran çeşidi) denge durumu permeat akılarına ve sülfat giderimine etkisi değerlendirilmektedir. Ham su numunesi olarak Kızılırmak Nehri suyu kullanılmıştır. Deneysel çalışmalar sırasında, NF performansı, besleme suyu ve permeat suyunda UVA254, sülfat, TOK ve iletkenlik gibi parametrelerle değerlendirilmektedir. Sonuçlar, NF nun yüzey sularındaki sülfat seviyesini, her üç membranda da görülen %98 civarında sülfat arıtım verimiyle, yönergelerde yer alan limit değerlerin altına düşürebildiğini göstermiştir. Yüzey suyu herhangi bir ön işleme tabi tutulmadan sisteme direkt beslendiğinde, DK-NF ve NF-270 membranlarında tıkanma gözlemlenmiştir. Mikrofiltrasyon (MF) membran tıkanmasını engellemede etkili bir ön-arıtma yöntemi olarak bulunmuş, fakat daha fazla bir sülfat giderimine ulaşılmamıştır. Ayrıca bir parametrik çalışma da yapılmıştır. Teğetsel hız düşürüldüğünde akı ve sülfat giderim değerleri değişmemiştir. Transmembran basıncı düşürüldüğünde akı değerleri de düşmüştür, fakat sülfat giderim veriminde herhangi bir düşüşe rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Excess sulphate in drinking water poses a problem due to adverse effects on human health and also due to aesthetic reasons. This study examines the nanofiltration (NF) of sulphate in surface water using a laboratory cross-flow device in total recycle mode. In the study, three NF membranes, namely DK-NF, DL-NF and NF-270, are used. The influence of the main operating conditions (transmembrane pressure, tangential velocity and membrane type) on the steady-state permeates fluxes and the retention of sulphate are evaluated. Kızılırmak River water is used as the raw water sample. During the experimental studies, the performance of NF is assessed in terms of the parameters of UVA254, sulphate, TOC and conductivity of the feed and permeates waters. Results indicated that NF could reduce sulphate levels in the surface water to a level below the guideline values, with a removal efficiency of around 98% with all three membranes. DK-NF and NF-270 membranes showed fouling when the surface water was fed directly to the system without any pre-treatment. MF was found to be an effective pretreatment option for the prevention of the membrane fouling, but no further removal of sulphate was achieved. Parametric study was also conducted. No change in flux values and in the removal of sulphate was observed when the crossflow velocity was lowered. The flux values were decreased as the transmembrane pressure was lowered; however there were not any decrease in the sulphate removal efficiency.