Ride model and simulation of a backhoe-loader
Kazıcı-yükleyici iş makinasının sürüş dinamiğinin modellenmesi ve benzetimi
  1. Tez No: 285709
  2. Yazar: DURMUŞ ALİ GÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ, PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kazıcı-yükleyici, Sürüş Dinamiği, Dinamik Benzetim, Backhoe-loader, Ride Dynamics, Dynamic Simulation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı kabin dinamiğini de içeren ve operatöre iletilen titreşim seviyesinin elde edilebileceği dinamik bir kazıcı-yükleyici iş makinası modelini geliştirmektir. Bu sebeple, kabin ve kazıcı-yükleyici için hareket denklemleri yazılarak analitik modeller oluşturulmuş ve oluşturulan modeller uzay durumu formuna getirilerek MATLAB/Simulink benzetim programında çözüm elde edilmiştir. Analitik modele ek olarak, MATLAB/SimMechanics benzetim programının içindeki fiziksel modelleme araçları kullanılarak da bir kabin modeli oluşturulmuştur. SimMechanics kullanılarak elde edilen kabin modeline lastik ve şasi parametreleri eklenerek, kazıcı-yükleyicinin dinamik davranışını yansıtacak bir makina modeli geliştirilmiştir. Elde edilen modellerin deneysel olarak doğrulanması amacıyla makina üzerinden ölçümler alınmıştır. SimMechanics modelinden ve analitik modelden, aynı girdi değerleri için elde edilen koltuk ivme değerleri karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Ayrıca, modellerden elde edilen benzetim sonuçlarının, ölçüm sonuçları ile zaman ve frekans ortamında uyum içinde olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to present a dynamic model of a backhoe-loader including cab dynamics in order to simulate the vibration levels transmitted to the operator. For this purpose, analytical solutions of the cab and the machine are developed by deriving the equations of motion of the system and the state space forms of the solution are implemented in the commercially available simulation software, MATLAB/Simulink. In addition to the analytical solution, a model is developed using the physical modeling toolboxes of MATLAB/SimMechanics. Cab model developed in SimMechanics is extended to simulate whole machine dynamics by inserting machine body and tire parameters. Vibration data is acquired from the machine for experimental validation of the models. Analytical and SimMechanics solution are evaluated by comparing the seat acceleration results for the same inputs. Furthermore, simulation results obtained from the models and the measurement results are found to be in agreement in both time and frequency domain.