Cumhuriyet Dönemi fen programları üzerine karşılaştırılmalı bir inceleme
A study on natural sciences programs in Republican era
- Tez No: 285769
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Programı, Program Öğeleri, Fen ve Teknoloji, Education Program, items of program, Science and Technology
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Fen bilimleri eğitiminin kalitesini artırmada öğretim programları oldukça önemlidir. Bu gerekçeden yola çıkarak geçmişten günümüze kadar ülkemizde geliştirilen ilköğretim fen programları üzerine karşılaştırmalı bir değerlendirme yapılmıştır. Bu ana amaç çerçevesinde 1931, 1938, 1949, 1951, 1962, 1970, 1977, 2000 ve 2004 ortaokul programları incelenmiştir. Araştırma betimsel bir çalışmadır.Araştırmada kullanılan kaynakların ve belgelerin güvenilir olduğu varsayılmıştır. Araştırmanın evrenini, geçmişten günümüze fen program ile ilgili tüm basılı kaynaklar, örneklemini ise 1931, 1938, 1949, 1951, 1962, 1970, 1977, 2000 ve en son uygulanan program oluşturmaktadır.Araştırmadan elde edilen bulgular özetle aşağıda verilmiştir. Araştırma sonunda; 1938 Programı haricinde 1931,1949, 1951, 1962, 1970, 1977, 2000 ve 2004 Programlarında Fen ve Teknoloji dersinin genel hedeflerinin bulunduğu gözlenmiştir. Programlarda hedef saptamada uyulması gerekli ilkelere tam uyulmadığı; içeriğin program değerlendirme ilkelerine uygun olarak düzenlenmediği saptanmıştır. Eğitim durumları öğesinin programlarda hiç yer almadığı, fakat eğitim durumları içerisinde yer alan öğrenme-öğretme yöntem ve teknikleri ile araç-gereçlerin programlarda kısmen yer aldığı, sınama durumları içinde her konunun sonunda ölçme ve değerlendirmenin yer almadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Programs of instruction is important to improve the quality of natural sciences education. Starting from this reason, a comparative consideration on Science programs in primary education in Turkey was made from the past to contemporary era. In the framework of this general aim, secondary schools programs of 1931, 1938, 1949, 1951, 1962, 1970, 1977, 2000 and 2004 were studied. This research is a descriptive study.Sources and documents used in the study were considered to be reliable. Nature of study is all the published materials about Science programs from past to contemporary times, and sample of the study is programs of 1931, 1938, 1949, 1951, 1962, 1970, 1977, 2000 and the last one.Findings of the study were summarized below. At the end of the study, except for 1938 program, it was observed that programs of 1931, 1949, 1951, 1962, 1970, 1977, 2000 and 2004 had the general aims of Science and Technology lectures. In programs, it was determined that necessary principles were not complied and content was not set out according to program evaluation principles to determine aims. Units of education situations were not included but learning-teaching methods and techniques included in education situations and equipment were partially included, and in verification situations, assessment and evaluation instrument at the end of each subject was not appeared.