History of Chams in Indochina
Hindu-Çin yarımadasında Cham toplumunun tarihi
- Tez No: 285776
- Danışmanlar: PROF. DR. Ş. TUFAN BUZPINAR, PROF. DR. MEHMET İPŞİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Hindu-Çin Yarımadası, Cham Müslümanları, Champaİmparatorluğu, Bini dini, Indochina Peninsula, Champa Kingdom, Muslim Cham, Bani
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Hindu-Çin coğrafyası ve özellikle Vietnam'daislamiyetin sürecini araştırmak maksadı ile hazırlanmıştır. Tez'iniçeriği öncelikle Fransa Uzak Doğu Tarihi Araştırma Enstitüsü ve VietnamTon Duc Thang Sosyal Bilimler Üniversitesi'nin yapmış olduğu kaynakkatkıları ile oluşturulmuştur. Uzak doğu'da İslamiyet'in yayılışı genelanlamda açık olmakla birlikte Hindu-Çin bölgesinde bir muaamma teşkiletmektedir. Arap sefirlerin gelişi ve Champa İmparatorluğu'nunİslamiyeti kabul etmesi ile başlayan süreç daha sonraları yeni bir dininoluşturulması ile farklı bir boyut kazanmış ve dünyada eşine azrastlanır bir kültür ortaya çıkmıştır. Kısmen üzerinde duracağımız BİNİadı verilen bu din daha sonraki çalışmalarımın temelini oluşturacaktır.Bu tez yüzde doksan sekizi Budist olan bir ülkede yaklaşık altmışbeşbinlik bir nüfusa sahip olan Cham Müslümanlarını incelemek üzerekaleme alınmıştır.Öncelikle İslamiyet'in Hindu-Çin Coğrafyasında görülmesini inceleyengiriş bölümünü müteakiben, birinci bölüm, Champa imparatorluğunun tarihisürecine genel bir bakış sunar. Bu bölümde özellikle İslamiyet'in kabuledildiği dönem ayrıntılı olarak incelenir. İkinci bölüm Chamtoplumunun Sosyal hayattaki yerlerine özet bir bakış sunar. Üçüncübölümde ise İslamiyet'in kabulünün ardından Brahminizm ve İslamkültürünün ortak bir kültür meydana getirmesi ve bunun sonucu olarakdaBİNİ dininin ortaya çıkışını araştırır. Sonuç bölümü ise ChamMüslümanlarının gelecek adına dünyaya bakışlarını ve değişime uğrayankimliklerini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Islam is the second-largest religion in the world and particularly thefastest growing religion in the world. It is the predominant religion inthe Middle East, North Africa, and large part of Asia. EspeciallyIndochina peninsula, the Mekong Delta, there is an ethnic minority namedCham who are partly Islam believers. Living in an 80% Buddhism countrylike Vietnam, they are unique for their religion identification notonly in the nation but also internationally. As a Turkish overseapeople who residents in Vietnam, I find it very interesting and strangewhen I first read their history. The fact had motivated me to find theanswer for all my questions and wonders about this people and inspiredme to present a thesis in history after all effort.Vietnamese government is famous for its pluralism in religion andbelief. The beautiful country now is harmonized by Christians, Buddhistsand Muslims and so on with many sightseeing of churches, pagodas andmosques. There are lots of books written how Islam came to Far East but afew mentioned especially on Indochina.Under the support of information from École Fran?aise d'Extrême-Orient(EFEO) - French School of the Far East and Tr???ng ?a?i ho?c Khoa ho?cXa? Hô?i va? Nhân V?n (University of Social Sciences and Humanities), Ihave been spending time doing research on this people?s culture andreligion. After collecting sources, I would like to introduce my thesisin 4 chapters:I.General history of Champa Kingdom, a review of the over 1000-yearempire thoroughly with central focus on Islamic era.II.Social development, the path of Cham people?s religion from theirearly day to localized Islam.III.Special part of Bani, different practices of the unique religionwith the mixture between folk religion, Balamon (Hinduism) and originalIslam.IV.Nowadays Cham, views from Cham people living in Chau Doc, they arebelieved to have linked with the ancient Muslim Chams who migrated toCambodia.