Adli palinolojik delillerin elde edilebileceği materyallerin araştırılması
The research of palynological forensic evidence: Characteristics found from various materials
  1. Tez No: 285823
  2. Yazar: ESRA BALCIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAHİT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kriminalistik, Adli Palinoloji, Olay Yeri İnceleme, Adli Palinolojik Delil, Spor, Polen, Palinomorf
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Adli palinolojik kanıt olan spor, polen ve palinomorflar, kriminal olayların aydınlatılmasında olay yerinden toplanabilecek önemli delillerdendir. Olay yerindeki materyallerden elde edilen bu deliller fail, mağdur ve olay yeri arasında ilişki kurulmasında rol oynamakta ve olay zamanı hakkında da bilgi verebilmektedir.Bu çalışmada kriminal olayların aydınlatılmasında kullanılabilecek, üç örnekleme alanından yirmi farklı materyal (araba polen filtresi, kumaş, bardak, ambalaj kağıdı, duvar kazıntısı, mürekkeple yazılmış kağıt, araba filtresi, cibinlik, tabanca vb.), yılın çeşitli dönemlerinde toplanmıştır. Bu materyaller tarafından tuzaklanmış olan spor ve polenler uygun yöntemler kullanılarak izole edilmiş ve Wodehouse yöntemi ile preparatları hazırlanmıştır. Hazırlanmış olan bu preparatlar ışık mikroskobunda incelenmiştir. Preparatlarda bulunan spor ve polenlerin morfolojik yapılarına bakılarak ait oldukları mantar ve bitki taksonları teşhis edilmiştir. Ayrıca, her preparatta bu taksonlara ait spor ve polenlerin miktarı belirlenmiştir. Teşhis edilen spor ve polenlerin mikrofotoğrafları çekilmiştir.Sonuç olarak, üç örnekleme alanından toplanan materyallerde yapılan incelemede 21 farklı mantar cinsine ait spor ve 40 ayrı bitki taksonuna ait polen teşhis edilmiştir. Preparatlarda belirlenen polenlerin ait olduğu bitki taksonları ile örnekleme alanlarında bulunan bitkilerin birbirleri ile benzeştiği görülmüştür. Bu çalışmada, elde edilen palinolojik deliller ile fail, mağdur ve olay yeri arasında ilişki kurulabileceği ve olay zamanının tespit edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The forensic palynological as evidence for spore, pollen and palinomorphs, one of the important evidence which can be collected from the crime scene in the criminal incidents. The evidence obtained from at the crime scene materials can play an important role in the establishment of a relationship between suspect, the victim and the crime scene and can provide the information about the time of the event.In this study, twenty different materials (car pollen filter, fabric, glass, wrappingpaper, wallpaper scraping, written in ink, paper, autofilter, mosquito nets, guns, and so on..), were collected in different periods of the year from three sampling area which can be used in preliminary investigation by police or follow-up investigation process in the crime laboratory. The spore and pollen which are trapped by these materials are isolated by using appropriate methods and preparations were prepared by the method Wodehouse. These prepared preparations were examined under the light microscope. According to looking the morphological structures of pollens? and spores?, fungi and plant taxons were determined and defined. According to looking the morphological structures of pollens? and spores?, These pollens? and spores? fungi and plant taxons were determined and defined.As a result, in the examination of materials collected from three sampling area have been diagnosed genus of fungi 21 different fungal spore genus and 40 different plant pollen taxon have been identified. Preparations of the plant taxa of pollen and plants in the sampling areas were similiar with each other. This study is concluded, obtained from palynological evidence, can be correlate between perpetrator, victim and crime scene and time of the crime can be determined.KeyWords: Criminalistic, Forensic Palynology, Crime Scene Investigation, Forensic Palynological Evidence, Spore, Pollen, Palynomorph.