Yangın sonrası olay yeri inceleme
Post fire scene investigation
- Tez No: 285822
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Yangın, Polis, İtfaiye, Olay Yeri İnceleme, Rapor, Fire, Police, Fire Department, Scene Investigation, Report
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bir yangında olay yerini incelemek oldukça zor ve karmaşıktır. Aranılan hususlar büyük ölçüde yanmış ve zarar görmüş, bazen de yıkılmış veya molozlar altında kalmış olacaktır. Olayın çözümü çok karışık olduğundan olay yerini inceleyecek olan kişinin neyi nerede ve nasıl arayacağını bilmesi büyük önem arz etmektedir.Bu çalışmanın evreni Ankara ili sınırlarında meydana gelen yangın olaylarıdır. Örnek çerçevesi ise 2010 yılı ilk 6 ayında meydana gelen yangın olaylarıdır. İncelenen yangın olayları Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü ekiplerince yangın olay yeri incelemesi yapılmış olmasıyla sınırlandırılmıştır. Bu çalışma hazırlanırken ?İkincil Veri Analizi? yöntemi kullanılmıştır.Bu çalışmamızda Ankara'da 2010 yılı ilk altı ayında meydana gelen toplam 50 yangın olayı, yangın sonrası olay inceleme açısından değerlendirilmiştir. Bu kapsamda da meydana gelen yangın olayları neticesinde olay yeri inceleme ekipleri ve itfaiye personelinin olayla ilgili olarak düzenlemiş oldukları yangın olay yeri inceleme tutanak/raporları ve yangın raporları incelenmiştir.Meydana gelen yangın olayları ile ilgili olarak; OYİ personeli ile itfaiye görevlileri arasında herhangi bir irtibat ve koordinenin bulunmadığı, yangın olaylarına her iki birimce aynı anda müdahale edilmediği, her iki birimin de yangın raporlarında hava durum ve koşulları hakkında bilgi vermediği, her iki biriminde yangın olayı ile ilgili olarak bilgi alışverişinde bulunmadığı, ev veya işyeri sahibi haricinde her iki biriminde olaya tanık olan kişilerden bilgi almadığı, her iki birime de yangın sonrası olay yeri inceleme, yangın nedenini ve başlangıç noktasını belirleme konusunda yeterli eğitim verilmediği gibi sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Examining the case of a fire scene is very difficult and complex. Corresponding points are largely burnt and damaged, perhaps destroyed or buried under the rubble. Because of the fact that the solution is too complex , the person who will examine fire scene is very important and he/she must know what, where and how to find.The population of this study is the fire incidents that occurred within the City of Ankara. Sample frame of the study is the fire events that occured in the first 6 months of 2010. Examined fire incidents were restricted with fire scene investigation made by Crime Scene Investigation (CSI) and Identification Branch Office?s teams.“Secondary Data Analysis”method was used in the preparation process of this study.In this study, a total number of 50 fire incidents which were occurred in the first six months of 2010, in Ankara, was evaluated in terms of post fire scene investigation. In this context, the reports written by CSI and Fire Department staff were studied.The examination of the fire incident reports revealed that; there is no cooperation and coordination in intervention to incidents and reporting between CSI and Fire Department staff, no information about weather forecast and condition in their reports, no exchange of information between eachother, no getting information from witness of the incident except the owner or holder of house or workplace. In addition to these, it is revealed that; both CSI teams and Fire Department staff are not adequately educated about post fire scene investigation, determining fire cause and start point.