Sivil havacılık güvenliğinde özel güvenlik hizmetlerinin etkinliğinin incelenmesi (Esenboğa Havalimanı örneği
Studying the efficiency of private security services within civil aviation (the case of Esenboğa Airport)
- Tez No: 285830
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, Civil Aviation, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Sivil havacılık güvenliği, özel güvenlik hizmetleri, terminal güvenliği, etkinlik, Civil aviation security, private security services, terminal security, effectiveness
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaşım Güvenliği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Dünyada sivil havacılığa yönelik saldırılar sonucunda yapılan düzenlemelerle sivil havacılık güvenliği önem kazanmıştır. Sivil havacılık güvenliği içerisinde hava meydanlarının güvenliği ve hava meydanlarındaki özel güvenlik hizmetleri önemli bir konumdadır. Hava meydanlarında, terminal içindeki kontrol noktalarında, terminal çevresi güvenliğinde, uçağa yüklenmeden önce bagaj ve yük taramalarında, apronda bulunan uçakların korunmasında, uçakların aranmasında, kargoların kontrolünde silah ve değerli eşyaların taşınmasında hizmet veren Özel Güvenlik Teşkilatı, terminal kapı kontrol noktalarında; yolcu ve bagaj tarama ve kontrol görevlerini de yerine getirmektedir.Türkiye, hava meydanlarında yüksek terör riskine karşı terminal içinde uygulanan kapı kontrollerini, terminal giriş kapılarında da uygulamaktadır. Bu araştırma; özelliklerinin yanında, aldığı ödüllerle başarısını kanıtlamış olan Esenboğa Havalimanı'nı ve özel güvenlik hizmetlerini örnek almıştır. Araştırmanın amacı; özel güvenlik hizmetlerinin etkinliğinin arttırılması için yapılabileceklerin ortaya çıkarılmasıdır. Bu amaçla; araştırma ile ilgili kurumlardan gerekli bilgi ve izin alınarak Esenboğa Havalimanı Özel Güvenlik Hizmetleri incelenerek, gözlem ve mülakatlar yapılmıştır. Yapılan mülakatlar ve gözlemler sonucunda elde edilen bulgular yardımıyla, özel güvenlik hizmetlerinin etkinliğinin arttırılması için yapılabilecekler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Civil aviation security has gained considerable importance with the regulations made as a result of the worldwide attacks against civil aviation. Airport security and private security services are of extreme significance when civil aviation security is concerned. The private security organisation, which serves in many areas at the airport like terminal door control points, terminals, loading points to the aircrafts, aprons has the task of passenger and baggage screening, aircraft security and screening, and they have the protection and transfer duty over firearms and valuable goods.Turkey has high gate controls inside the terminal implemented at terminal entry gates against high terrorism risk at airports. This research takes the Esenboğa Airport, which has so far proved its success with its features and the prizes it has got, and the private security services there as exemplary. The aim of this research is to reveal the things to be done in order to improve the efficiency of private security services. For this purpose, observations and interviews were conducted at the Terminal Gate Control Points at the Esenboğa Airport by getting the required information and permissions. The findings obtained from the interviews and observations have revealed what to be done to improve the effectiveness of private security services.