Filistin-Türk polisi işbirliği ve Filistin polisinin yeniden yapılandırılmasına etkisi
Palestinian-Turk police cooperation and its effect on the reconstruction of the Palestinian police organization
- Tez No: 285829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Filistin, Türkiye, Polis İşbirliği, İsrail, Güvenlik
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Filistin Polis Teşkilatı yeni bir kurum değildir, aksine kuruluş tarihi daha eskilere dayanır. İngiliz ihtilalı döneminde (1920?lerde) kurulmuştur, ancak daha sonra İsrail Devletinin kurulmasıyla (1948) Polis, Filistin topraklarının büyük bir kısmında çalışamaz hale gelmiştir. 1967 Savaşından sonra İsrail Filistin toprağının tamamını ele geçirmesinin ardından, Filistin Polis Teşkilatını ortadan kaldırmıştır. 1993?te Filistin Kurtuluş Örgütü, İsrail?le Oslo Anlaşması imzalamış, ardından Kahire?de yapılan Gazze-Eriha Anlaşmasına Göre Filistin Ulusal Yönetimi Kurulmuştur. 1994 Mayıs ayında Filistin Lideri Yaser Arafat?ın özel emriyle yeni ve bağımsız Polis Teşkilatı kurulmuştur. 2000 yılında Ariel Şaron?un Kudüs?e ayak basmasıyla barış görüşmeleri durmuş ve İkinci İntifada başlamıştır. Meydana gelen çatışmalardan sonra İsrail sert güvenlik politikaları uygulamıştır, Batı Şeria?yı güvenlik duvarıyla çevrelemiştir. Filistin topraklarındaki İsrail yerleşim merkezlerini artırmıştır ve sıkı kontrol noktaları oluşturmuştur. Bütün polis merkezleri, binaları ve polis akademisinin bombalanması ile yüzlerce polis şehit olmuştur ve bu güvenlik sorunlarından dolayı polis çalışamaz hale gelmiştir. Filistin?de yaşanan olaylara baktığımızda, özellikle Yaser Arafat?ın ölümü ile durumlar iyice çıkmaza girmiştir. Ardından Hamas iktidarı ve meclisi ele geçirmiş ve Filistin?de iktidar kavgaları başlamıştır. Son yıllarda Filistin halkına ve hükümetine en büyük destek Türk halkından ve hükümetinden gelmektedir. Özellikle Türk-Filistin Polis işbirliği çerçevesinde 1999 yılından itibaren Türkiye Polis Akademisi?ne Filistin?den öğrenci alınmaktadır. Ayrıca birçok alanda Filistin polisine kurs verilmektedir. 23 Haziran 2008?de Berlin?de düzenlenen uluslararası bir konferansta, Türkiye 2008-2010 yılları arasında yüzeli milyon dolar taahhütte bulunmuştur. Filistin Polisinin eğitimi ve emniyet birimlerinin kurumsallaşmasına hizmet edecek projeler gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
The Palestinian Police Force is not a new institution, contrary to popular belief, it has a longer history. It has been founded during the English Revolution (1920s), however it has become ineffective in most areas since the foundation of Israel State (1948). After the 1967 War, Israel captured the lands of Palestine and then abolished the Palestinian Police Force. In 1993, the Palestine Liberation Organization (PLO) has signed the Oslo Agreement with Israel, and then the Palestine National Government has been founded according to the Gazza-Eriha Agreement, signed in Cairo. The new and independent Police Force has been re-founded by the special order of the Palestine Leader, Yasser Arafat. In 2000 after Ariel Sharon landed in Jerusalem, peace talks ceased and the Second Intifada began. Israel implemented tough security policies after the battles and built a security wall around the West Bank. It increased settlements on Palestine territory and established strict security points. Bombing all police stations, buildings and the police academy, hundreds of police martyrized and police became ineffective due to security problems. When we look through the events in Palestine, especially within the death of Yasser Arafat, the situations came to a deadlock. Mahmut Abbas won the presidency election in 2005 ? 2006. However, Hamas seized the power and the assembly. That started the battle between Hamas and Al Fattah. In recent years, the biggest support comes from Turks and Turkish Government to Palestine People. Especially, cooperation between Turkish and Palestine Police Departments since 1999, Turkish Police Academy has accepted Palestine students. Besides, Palestine Police has been given courses in many areas. At 24 June 2008, the conference held in Berlin Turkey made a commitment of 150 million dollars between 2008 - 2010 years. To serve education of Palestine Police and institutionalize Security Units, projects have been created. Key Works: Palestine, Turkey, Police Cooperation, Israel, Security