5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda cumhuriyet savcısı modeli
The model of public prosecutor in the Turkish criminal procedure law no: 5271
- Tez No: 285831
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT BEDRİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet savcısı, CMK, CMUK, soruşturma, Public prosecutor, The New Criminal Procedure Law, investigation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
CMK ile Cumhuriyet Savcılığı yeni bir statü kazanmıştır. CMUK döneminde Cumhuriyet savcılarına doktrinde soruşturmanın beyi, patronu veya kralı yakıştırması yapılmakta idi. Ancak CMK ile Cumhuriyet savcıları artık soruşturmanın imparatoru haline gelmişlerdir.Yüksek lisans tezi niteliğindeki bu tezin amacı, görev ve yetkileri CMK ve 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunu'nda belirtilen Cumhuriyet Savcılığı kurumunun, ülkemizdeki tarihi gelişimine eğilmek, eski ve yeni düzenlemelerinden bahsetmek ve nihayetinde yenilenmiş kurumun uygulamadaki yerini ortaya koyarak savcıların soruşturmalarda etkinlikleri arttırıp arttırmadıklarını belirtmektir.Belirtilen amaç çerçevesinde çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Cumhuriyet Savcılığının tanımı, ülkemizdeki tarihi gelişimi, hukuki niteliği, yapısı ve özellikleri ile diğer yargılama süjeleri ile olan ilişkileri, ikinci bölümde; CMUK'ta Cumhuriyet savcısının görev ve yetkileri, üçüncü bölümde ise CMK'da Cumhuriyet savcısının görev ve yetkileri ayrıntılı şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Public prosecutor has gained a new status by the Criminal Procedure Law No. 5271. In the period of previous Criminal Procedure Law, prosecutors were called as lord, boss or the king of the investigation. However, with the new Criminal Procedure Law, prosecutors have become the emperor of the investigation.The aim of this thesis as being the master thesis is to explain the history of the institution of prosecution in our county, to talk about the previous and the new arrangements and ultimately to show the location of practice of the renewed institution for learning whether public prosecutors increase their efficiency in investigations or not.The study is composed of three parts. In the first part, the definition, development of history, properties and construction of the prosecution; in the second part, duties and authorities of prosecutor in the previous Criminal Procedure Law; in the third part, duties and authorities of prosecutor in the new Criminal Procedure Law have been searced.