A.RSK 1572 numaralı ve 1735-1736 tarihli Bab-ı Asafi Ruus Kalemi Defteri (s. 50-95) transkripsiyon-değerlendirme-dizin
The register of Bab-i Asafi Ruus with A.RSK 1572 numbered and 1735-1736 dated (transcription-assessment-index)
- Tez No: 285868
- Danışmanlar: PROF. ORHAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tevcih, Defterdar, Nişancı, Ağalıklar, Kâtipler, Directing, the head of the financial departmen of the state of Ottoman Empire, Gunner, the Landlords, the Secrataries
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İncelediğimiz defterde 1703-1740 yılları arasında Osmanlı Devleti'nde yapılan bazı üst düzey görevli atama kayıtları incelenmiştir. Bu atamalar çoğunlukla merkez görevlileri ile ilgilidir. Bu defter sayesinde tanzim edildiği yıl itibariyle Osmanlı Devleti'nin idari mekanizması hakkında bilgi sahibi olabileceğimiz gibi, merkezden uzak olan bölgelerdeki yönetim sistemini de tespit edebilmekteyiz. Öte yandan mali işlerden sorumlu merkez ve eyalet defterdarları, çeşitli görevlerde bulunan ağalar, katipler, tezkereciler v.s. gibi bir çok devlet memuriyetini defterin içeriğinden öğrenmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
In this study, some high level mission/service nomination register in Ottaman Empire within the period of 1703-1740 is examined. This nomination is usually related to central mission/service. One one hand, we can have been informed about the administrative structure of the Ottoman State , on the other hand we can also have been known on the system of managing during the period of 1703-1740 by way of this register. Additionally, we can easily learn lots of information about civil servants such as the head of the financial departmant of the Ottoman Empire, the landlords in different misions and the secretaries ?etc. in this register.