Suç soruşturmasında mülâkat ve ikna amaçlı iletişim (ikna yöntemleri ile itiraf ettirme stratejileri oluşturulması)
Communication for the purpose of persuasion in crime investigation (formulating strategies to get out of a confession by the help of persuasion methods)
  1. Tez No: 285869
  2. Yazar: ALİ DOĞAN GÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL HORZUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Administration, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, beden dili, ikna, suç soruşturması, mülakat, Communication, body language, persuasion, crime investigation, interrogation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
İletişim, hayat boyunca iç içe olunan bir olgudur. İnsanlar iletişim içerisinde olduğu ve rollerin sürekli olarak değiştiği sosyal çevrede, amaç doğrultusunda ya da tesadüfen birbirleri ile görüşme içerisinde olurlar. Bir amaç doğrultusunda yapılan görüşmede ikna edilmek ve ikna etmek ile karşı karşıya kalınmaktadır. Meydana gelen bir suç ile ilgili olarak ise suçun aydınlatılması ve faillerin yakalanması amacı ile görevliler, suçla ilgisi bulunan şahıslarla, ikna amaçlı olarak bir iletişim içerisinde bulunurlar. Bu çalışmada Emniyet Teşkilatında görev yapan ve görev alanı adli soruşturma olan personelin, suçun şüphelisi ya da faili durumundaki kişilerle yapılan mülakatlarda, özellikle sözsüz iletişimi iyi anlayarak soruşturmayı yönlendirmeleri ve sonuca ulaşmak için ikna stratejileri belirleyerek bu stratejileri etkin kullanma yöntemleri hakkında öneriler getirilecektir.
Özet (Çeviri)
Communication is a phenomenon in human life. People are always in communicationship for a purpose or by chance in the social life that the roles are continuously in change. In an interview that is made for a purpose the person be in a process of persuading or being persuaded. Besides, in a crime event the officers interrogate the suspects to persuade them to tell the truth. In this research, there will be suggestions on persuasion strategies and how to use them efficiently. So the police that are in charge of investigation are expected to manage the conversation by understanding the non-verbal communication very well and to come to the true conclusion.