Bazı moleküllerin kuvvet sabitleri ve titreşim frekanslarının hesabı
- Tez No: 28593
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rotational and vibrational energies, harmonic and anharmonic oscillations, vibrational frequencies, force constants
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI MOLEKÜLLERİN KUVVET SABİTLERİ VE TİTREŞİM FREKANSLARININ HESABI İzzet KARA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 1993, Sayfa: 61 Monohydride germanium un dönme ve titreşim enerjileri; harmonik ve anharmonik osilator modellerinde, kuantum sayılarına bağlı olarak, incelenmiştir. Harmonik osilator modelinde monohydride germanium un dönme enerjileri, 3,46 x 10“22 joule ile 4,412 x 1Û~19 joule arasında değişirken, titreşim enerjileri; 1,939 x 10”20 joule ile 1,920 x 10“18 joule arasında değişmektedir. Anharmonik osilator modelinde ise; dönme enerjileri, 3,46 x 10”22 joule ile 3,507 x 1 0“19 joule arasında değişirken, titreşim enerjileri; 1,930 x 10”20 joule ile 9,695 x 10~,9joule arasında değişmektedir. Benzer şekilde, dihydride germanium un dönme ve titreşim enerjileri; kuantum sayılarına bağlı olarak, harmonik ve anharmonik osilator modeli, lineerlik yaklaşımı ile incelenmiştir. Dihydride germanium un harmonik osilator modelinde; dönme enerjileri, 1,718 x 1 0“22 joule ile 2,1 9 1x1 0”19 joule arasında değişirken, titreşim enerjileri; 2,506 x 1 0“20 joule ile 2,643 x 10”19 joule arasında değişmektedir. Anharmonik osilator modelinde ise; dönme enerjileri, 1,718 x 10“22 joule ile 2,003 x 10”19 joule arasında değişirken, titreşim enerjileri; 2,494 x 1 0“20 joule ile 3,046 x 10~19 joule arasında değişmektedir. Anahtar Kelimeler : Dönme ve titreşim enerjisi, Harmonik ve anharmonik osilator, Titreşim frekansı. ”“^ l-~”j*ju İ i&â Sij.
Özet (Çeviri)
SUMMARY M. Sc. Thesis CALCULATIONS OF FORCE CONSTANTS AND VIBRATIONAL FREQUENCIES OF SOME MOLECULES İzzet KARA Fırat University Graduate School of Science and Technology Department of Physic 1993, page: 61 The rotational and vibrational energies of monohydride germanium have been investigated, in harmonic and anharmonic oscillation modekas dependent an quantum numbers. In harmonic oscillation model while the rotational energies of monohydride germanium change between 4,412 x 10~19 joule and 3,46 x 10~22 joule the vibrational energies change between 1,920 x 10“18 joule and 1,939 x 10”20 joule. However in the anharmonic oscillation model; while the rotational energies change between 3,507 x 10“19 joule and 3,46 x 10”22 joule the vibrational energies change between 9,695 x 10~19 joule and 1,930 x 10“20 joule. Similarly, the rotational and vibrational energies of dihydride germanium have been investigated, in harmonic and anharmonic oscillation modekas dependent an quantum numbers with linearity a approximate. In harmonic oscillation model while the rotational energies of dihydride germanium change between 2,191 x 10”19 joule and 1,718 x 10“2Z joule, the vibrational energies change between 2,643 x 10”19 joule and 2,506 x 10“20 joule. However in the anharmonic oscillation model; while the rotational energies change between 2,003xl0”19 joule and l,718xl0“22 joule, the vibrational energies change between 3,046xl0”19 and 2,494xl0"20 Joule