Ebû Bekir Râzi' de kötü huyları düzeltme yolları
Abu Bakr Rhazes?s methods to correct the bad habits
  1. Tez No: 285953
  2. Yazar: ŞEYMA DENİZ AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAMİL CİHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ebu Bekir Râzi, Ahlak, Akıl, Huy, Düzeltme, Abu Bakr Rhazes, Moral, Logic, Habits, Correcting.
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada, ahlak konusunda son derece önemli tespitlerde bulunmuş, İslam dünyasında fikri hareketliliğin yoğun olduğu hicri III ve IV. yüzyıllarda yetişen ve İslam Felsefesi Tarihi'nin önde gelen rasyonalist filozoflardan biri olan Ebû Bekir Râzi'nin, kötü huylar ve onları düzeltme yollarına ilişkin düşünceleri sistemli bir şekilde ortaya konulmaya çalışıldı. Râzi'nin ahlak felsefesi genel itibariyle din dışı temellere dayandığı için; ona göre, kötü huyların düzeltilmesinde aklın karşıtı ve bütün kötü alışkanlıkların kaynağı olan, aynı zamanda insanın mutluluğa ulaşmasını engelleyen hevânın akıl ve irade vasıtasıyla sınırlandırılması ve kontrol altına alınması gerekir. Zaten ahlâkın düzeltilmesi noktasında en fazla ihtiyaç duyulan şey, nefsanî arzuları kontrol altına almak ve tabii temayüllere muhalefet etmektir. Ayrıca Râzi, hevânın kontrol altına alınması noktasında insanların tabiat ve mizaç¬ları ile sosyo-kültürel çevrelerindeki, psikolojik yapılarındaki farklılıkların da dikkate alınarak kolay olandan zor olana doğru gitmek suretiyle tedrici ve mutedil bir me¬tot takip edilmesi gerektiği anlayışındadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is mentioned about whose important claims on moral issues, who grown up in III., IV. A.H. at which intellectual dynamism was very compact, the premier rationalist philosopher at the History of Islamic Philosophy named Abu Bakr Rhazes and his approach consisting of malbehaviors (bad habits) and systematic correction of these malbehaviors. Although Rhazes?s moral philosophy was generally based on nonreligious principles; according to him it was a must to limit and control the bad wishes by intelligence and self control for mankind to reach the happiness, of which stood at the oppsite side of reasonability would be the source of all malbehavior. In fact the most required thing for adjustment of ethics is to control bodily desires and to oppose natural tendency. Besides Rhazes claimed that in order to control bad wishes gradual and moderate method should be followed from easier to harder ones with paying attension to their nature and humor with their sosio-cultural environment, psychological differences.