Genç kızların evlilik kurumuna ilişkin değer ve tutumları: Kayseri İncesu ilçesi
Values and attitudes of the young girls about marriage Kayseri Incesu township
- Tez No: 285960
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYLÜ DİKEÇLİĞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Değer, Tutum, Aile, İncesu, Marriage, Values, Attitude, Family, Incesu
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma, Kayseri iline bağlı İncesu ilçesinde yaşayan 15-29 yaş arasındaki henüz evlenmemiş 131 genç kız üzerinde yapılmış, betimleyici bir çalışmadır. Bu çalışma ile İncesu ilçesindeki genç kızların evliliğe ilişkin değer ve tutumları tespit edilmeye ve/veya evlilik kurumu üzerinden toplumsal beklentiler ile bireysel beklentiler karşılaştırılmaya çalışılmıştır.Saha araştırması olan bu araştırmada, veriler anket tekniği kullanılarak toplanmış ve elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Analizler sonucu elde edilen veriler grafikler ve tablolar halinde verilmiştir.Araştırma sonucu elde edilen bulgulardan bazıları şunlardır: Ankete katılan genç kızlar sosyal statü bakımından eşlerinde bulunmasını istedikleri en önemli özelliği ?eğitimli olması? olarak belirtmişlerdir. Bunun yanı sıra kızlar eşlerinin fiziki ve kişilik özelliklerinde bulunmasını istedikleri en önemli özelliği de ?sadakat? olarak ifade etmişlerdir. Boşanma ile ilgili değer ve tutumlarda boşanmayı gerektiren durumlar arasında en fazla yığılmanın ?aldatma? üzerinde yoğunlaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research is an illustrative study studied on One Hundred Thirty One young girls between 15-29 ages who are not married yet, living in Incesu township of Kayseri. It was aimed with this study to find out values and attitudes of the young girls regarding marriage and/ or to compare social and individual expectations related with marriage.In this field study, data was gathered by using questionnare technique and collected data was analysed in SPSS programme. Data acquired after analyses, was given in the form of diagrams and charts.Some of the diagnoses obtained from the research are: Young girls participated in the survey indicated that the most important feature they want for their husbands regarding of their social statute is their being an educated one. Besides, girls dedicated that the most important personality feature they want for their husbands is faith. In values and attitudes related with divorce, the utmost accretion between situations implying divorce, focuses on ?cheating?.