Ahmet Şükrü Esen defterlerindeki mâniler (inceleme-metinler)
The mânis in Ahmet Şükrü Esen?s notebooks (analysis-texts)
- Tez No: 285961
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÖRKEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Folklor, Türk sözlü kültürü, Anonim Halk Edebiyatı, Ahmet Şükrü Esen, Ahmet Şükrü Esen defterleri, mâni, Folklore, Turkish oral culture, Anonimous Folk Literature, Ahmet Şükrü Esen, Ahmet Şükrü Esen?s notebooks, mâni
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu çalışmanın konusunu Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, Pertev Naili Boratav Arşivi'nde bulunan Ahmet Şükrü Esen'in derleme defterlerindeki mânilerin Latin harflerine aktarılması, kendi içinde ve diğer kaynaklardaki mânilerle mukayese edilerek çeşitlenmelerinin tespiti oluşturmaktadır.Çalışmada, öncelikle Türk sözlü kültürü, Anonim Halk Edebiyatı ve bu edebiyatın ürünü olan ?mâni?lerle ilgili genel bilgiler verilmiştir. Daha sonra, Ahmet Şükrü Esen tanıtılmış, derlemeci kimliği ve folklor çalışmalarından bahsedilmiştir. Bu bölümlerden sonra mâni metinlerinin Latin harflerine aktarımı yapılmış ve diğer kaynaklarla mukayese edilerek çeşitlenmelerinin tespitine yer verilmiştir.Çalışmada ?Sözlük? ve ?Dizinler?e de yer verilmiştir. ?Dizinler? başlıklı kısımda, beş farklı dizin oluşturulmuştur. Sonuç bölümünde, elde edilen veriler toplu olarak değerlendirilmiştir. ?Kaynakça?da çalışmayla ilintili ve temel eser niteliğinde olan kaynaklara yer verilmiştir. ?Ekler?de ise, defterlerde yer alan mâni metinlerinden örnek sayfalara ve Ahmet Şükrü Esen'le ilgili görsel malzemelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the notebooks, which are complied by Ahmet Şükrü Esen, in Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı (Turkish Economic and Social History Foundation) Archives of Pertev Naili Boratav. In this study mâni?s in these notebooks was read, compared with each other and the other mâni?s in main resources, and determined.In this study first of all general information about Turkish oral culture, Anonimous Folk Literature and mâni gener and form was given. After that Ahmet Şükrü Esen, his folkloric studies and collections were introduced. Afterwards the mâni texts were read and written with Latin alphabet. These texts were compared with each other and with the other mâni?s in the main resources.In the thesis, there are Dictionary and Index chapters. There are five different indexes in Index chapter. All data in the results secion are presented in the aggregate form. In bibliography main and related resources were given. In Appendix part some visual materials on Ahmet Şükrü Esen and the mâni texts in his notebooks were given.