Örgüt kültürü ve politik davranış algılamaları: Farklılıklar ve ilişkileri belirlemeye yönelik bir araştırma
Organizational culture and perceptions of political behaviour: A study to determine the differences and relations
  1. Tez No: 285968
  2. Yazar: MEHMET ERTEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SUAT AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Culture, Organizational Culture, Organizational Politics, Political Behavior
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Örgüt kültürü, örgüt içindeki bireylerin zaman içinde, farklı olaylar, olgular karşısındaki tepkileri, aralarındaki ilişkiler ve edindikleri tecrübeler sonucunda şekillenir. Disiplinler arası bir konu olan örgüt kültürü uzunca bir müddettir çok ve detaylı araştırmalara konu olmuş ve birçok örgütsel olgu ve kavramla ilişkilendirilmiştir. Diğer yandan yine disiplinler arası kavramlardan olan politikanın, örgütsel davranış alanına yansıması olarak değerlendirilebilecek olan ?örgütsel politik davranış? kavramı da yakın geçmişte çokça çalışılmış konulardandır. Bu bağlamda ilgili literatüre bakıldığında, bu iki örgütsel kavramın bir arada ele alındığı çalışmalar çok sınırlı kalmıştır.Örgüt kültürü, en derinde temel varsayımlar, daha yukarıda inançlar, değerler ve nihayet görünür semboller, şekiller ve davranışlar şeklinde katmanlı bir yapı arz eder. Bu yapısıyla örgüt kültürü, örgütsel davranışların birçok durumda hem sebebi hem de sonucu olarak değerlendirilebilecek olan bir olgudur. Öte yandan örgüt içi politik davranışların varlığı ve örgüt yapısı üzerinde olumlu ? olumsuz etkileri de ilgili literatürde şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya konmuştur. Bu noktada Bu iki kavram arasındaki bir ilişkinin varlığına ve niteliğine dair bir araştırma anlamlı ve gerekli olarak değerlendirilebilir.Bu araştırmanın birinci bölümünde örgüt kültürü olgusu, yapısı ve tipleri ele alınmıştır. İkinci bölümde, örgütsel politika kavramı, örgütsel politik davranış algısı ve örgütte politik davranış türleri, öncül ve çıktıları ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi mobilya imalat sektörü örneğinde yapılan ampirik uygulama ve sonuçları ele alınmıştır.Anahtar Kavramlar: Kültür, Örgüt Kültürü, Örgütsel Politika, Örgütsel Politik Davranış
Özet (Çeviri)
Organizational culture is formed by interpersonal relations of the individuals in organizations and their reactions against organizational incidents in a long time period. As an interdisciplinary concept, organizational culture has been researched many times and in details by several scholars. On the other hand, the subject of organizational political behavior, which can be considered as a reflection of the main concept of politics on organizational behavior studies, is an other interdisciplinary subject. It would not be a surprise to search for relation in between these concepts. However, in the related literature, limited numbers of studies can be seen which are focusing on both these organizational concepts,.Organizational culture consists of deeper basic asumptions, beliefs ? values and visible symbols and acts. Organizational culture can be considered as both means and ends of several organizational behaviors. On the other hand, the related literature leaves no doubt about the existence and various effects of political behaviors in organizations. Consequently, a study focusing on the existence and the quality of the relationship between these two concepts would be significantly meaningful.In the first part of this research, the concept of organizational culture has been studied in details. In the second part, the subjects of organizational politics and preceptions of political behavior has been examined. As the third and the last part, the results of the survey (furniture production sector working in Kayseri/Turkey) has been presented