Üniversite gençliğinin suç algısı üzerine teorik ve uygulamalı bir araştırma (Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi örneği)
The university perceptions of youth crime on the theoretical and applied research (Erciyes University Faculty of communication case)
- Tez No: 285967
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORAY DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suç, Gençlik, Kriminoloji, Sapma, Suç Teorileri, Crime, Youth, Criminology, Depart, Crime Theory
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Araştırmanın konusu, Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi örneğinde üniversite gençliğinin suç algısını ortaya koymaktır.Araştırmanın amacı; Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin suç bilgisine ulaşabilmek, toplumsal suç algısı ile gençlerin suç algısı arasındaki farklılıklarının olup olmadığını, eğer varsa bunun kırılma noktasına ulaşabilmektir. Diğer amaçları; Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen öğrencilerin Türkiye'deki gençliğin genel suç algısı konusunda ipucu vermesi ve Türkiye'de suç ile ilgili yapılacak araştırmalara örnek teşkil etmesidir.Bu çalışmamız teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. Teorik bölümde, çalışmanın kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Kriminoloji, suç, sapma kavramları incelendikten sonra suça sosyolojik bir bakış geliştirilmiştir. Takip eden kısımlarda literatürde suç ile ilgili kavramların değerlendirilmesi yapılmıştır. Gençlik ile suç konusu yerli ve yabancı çalışmalar ışığında incelenmiştir. Teorik bölümün sonunda araştırmanın yöntemi ele alınmıştır. Uygulamalı bölümde ise Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden 316 öğrencinin örneklem alındığı araştırmamızın anket sonuçları incelenmiştir. İçerisinde yaş, cinsiyet, ekonomik durum, anne ve baba öğrenim durumu gibi bağımsız değişkenler yanı sıra katılımcının aile ve yakın çevresinde suç işlenme oranları, suç üzerine tutumlarını ölçecek şekilde hazırlanmış soruların yer aldığı anketin istatistikî bulgularına yer verilmiştir. Anket sonuçlarının SPSS ile elde edilen istatistik verileri, tablolar ve grafikler ışığında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The topic of the research is to put forth the crime perception of the university youth for consideration in the example of Erciyes University Communication Faculty.The aim of this research is to attain the crime knowledge of the students? in the Erciyes University Communication Faculty; whether there is a difference between the social crime perception and youngs? crime perception, if there is,to get this breaking point. The other aims are that the students coming from the different regions of Turkey give a hint about the general crime perception of the youths in Turkey and to set a precedent in the research about the crimes in Turkey.This study consists of two parts;theoretical and practical.In the theoretical part conceptual framework of the study is composed. After studying `criminology?,?crime? and `depart? concepts; a sociological point of view is enhanced.In the following parts, the concepts about the crime in the literature are evaluated.With the help of the youth the crime case is studied in light of the native and foreign study.In the end of theoretical part, the method of the research is handled.But in the practical part, our research?s survey results in which 316 students from Erciyes University Communication Faculty are handled as a sample are studied.Within it, statistical findings of the survey including questions designed to measure independent variable such as age,gender,economical condition,parents? education as well as participant?s family and near surroundings the crime rate, and their attitudes towards crime are presented.The survey results? statistical data gathered with SPSS are analysed in light of tableaus and graphics.