Milletlerarası Özel Hukukta haksız filler ve uygulanacak hukuk
Torts and the applicable law in International Private Law
  1. Tez No: 285994
  2. Yazar: ASLIHAN KAYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KAPLAN, PROF. DR. İSMAİL KAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Haksız fiil, MÖHUK, Roma II Tüzüğü, akit dışı borç, Torts, International Private Law, Rome II Regulation, non contractual obligations
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Haksız fiiller, borcun en temel kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Milletlerarası Özel Hukuk açısından baktığımız zaman haksız fiillerin işleniş şekilleri ve hangi ülke hukukunun uygulanacağı konusu açıklanmaya çalışılmıştır.Mülga 2675 sayılı Kanun'u yürürlükten kaldıran 5718 sayılı MÖHUK'na, mülga Kanun'da mevcut olmayan iki fıkra eklenmiştir. Bunun yanı sıra bazı özel nitelikli haksız fiillere de ayrı maddeler halinde yer verilmiştir.Akit dışı borç ilişkilerine uygulanacak hukuk alanındaki kanunlar ihtilafı kurallarının yeknesaklaştırışması amacı ile 31.07.2007 tarihli Akit Dışı Borç İlişkilerine Uygulanacak Hukuk Hakkındaki Avrupa Topluluğu Tüzüğü (Roma II) kabul edilmiştir. Tüzük AB' ye üye devletlere uygulanacak olup, Türkiye açısından şu an itibariyle uygulama alanı bulmamaktadır. Ancak Türkiye'nin AB'ye üye olması durumunda, Türkiye açısınından da doğrudan uygulama alanı bulacaktır. Söz konusu Tüzük'te de, MÖHUK ile aynı şekilde özel nitelik taşıyan haksız fiiller ayrı maddeler halinde düzenlenmiştir.Tez iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak Borçlar Hukuku alanında haksız fiiller, ikinci bölümde ise detaylı olarak Milletlerarası Özel Hukuk alanında haksız fiiller anlatılmıştır. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi adına öncelikle Borçlar Hukuku alanında haksız fiillere kısaca yer verilmiş, daha sonra haksız fiillere uygulanacak hukuk konusu MÖHUK ve Tüzük'te yer alan kurallar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tort is one of the most important sources of obligations. This study aims to explain the ways torts are committed in International Private Law and the law applicable to them.The International Private Law Act no 5718 which replaced the prior Law no 2675 has added two new articles. Moreover some special torts were foreseen in separate articles.In order to uniform the conflicts of laws rules which will be applied to non contractual obligations, EC Regulation 864/2007 on the Law Applicable to Non-contractual Obligations, also known as the Rome II Regulation, has been accepted. This regulation binds European Union members, but for the moment does not bind Turkey. But if Turkey becomes a European Union member, this regulation will also bind Turkey. In this regulation, like in the International Private Law Act, special torts are written in separate articles.This thesis contains two parts. In the first part, torts in law of obligations are explained. Then, in the second part torts in International Private Law is analyzed in details. In order to make the subject more understandable, first torts in law of obligations are briefly explained, then the law which will be applied to torts according the International Private law Act and the Rome II Regulation is studied in a comparative way.