Haksız rekabetten doğan kanunlar ihtilafı
The conflict of laws pertaining to the unfair competition
- Tez No: 263999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY UZUNALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Haksız rekabet, haksız fiil, kanunlar ihtilafı, Milletlerarası Özel Hukukta haksız rekabet, Roma II Tüzüğü, Unfair competition, torts, conflict of laws, unfair competition in Private International Law, Rome II Regulation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Hızla gelişmekte olan teknoloji ile birlikte uluslararası ticaret de giderek yaygınlaşmaktadır. Buna bağlı olarak, uluslararası alanda meydana gelen haksız rekabet eylemleri çoğalmakta ve haksız rekabet sebebiyle meydana gelen ihtilaflara uygulanacak hukukun tespiti sorunuyla karşılaşılmaktadır.Haksız rekabetten doğan kanunlar ihtilafı alanında yakın zamana değin haksız fiillere ilişkin doktrinde genel kabul gören ika yeri (lex loci delicti commissi) bağlama kuralı uygulama alanı bulmaktaydı. Son dönemde gerek Avrupa Birliği mevzuatında gerekse İsviçre hukuku ile Türk hukukunda ika yeri kuralının ekonomik haksız fiiller alanındaki görünümünü oluşturan `pazar üzerine etki' bağlama kuralı kabul edilmiştir.Pazar üzerine etki bağlama kuralı karşılaştırmalı hukukta rekabeti sınırlayıcı eylemler ile haksız rekabet eylemleri bakımından uzun süreden beri genel kabul görmekle birlikte hukukumuza 2007 yılında 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'la birlikte girmiştir. Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'da yer alan bu yeni bağlama kuralı bakımından, haksız rekabetten doğan ihtilaflara uygulanacak hukuk hakkında şu ana kadar doktrinde ayrıntılı bir inceleme yapılmamıştır.Tezimizde haksız rekabetten doğan kanunlar ihtilafı alanında uygulanacak hukukun belirlenmesi konusunda tarihsel gelişim sürecinde izlenmesi önerilen yöntemler ve günümüzde kabul edilen pazar üzerine etki bağlama kuralı incelenmiştir. Uygulamada henüz Yargıtay kararlarına konu oluşturmayan Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'un 37. maddesi, Türk Ticaret Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nda yer alan haksız rekabete ilişkin düzenlemeler ve bu kapsamda yer alan Yargıtay kararları ışığında değerlendirilmeye çalışılmıştır. İncelemede mehaz İsviçre Milletlerarası Özel Hukuk Kanunu ile Akit Dışı Borç İlişkilerine Uygulanacak Hukuk Hakkında Avrupa Topluluğu (Roma II) Tüzüğü'nden de özellikle yararlanılmıştır.Üç bölümde oluşan çalışmanın ilk bölümü haksız rekabet kavramının açıklanmasına ayrılmış olup ikinci bölümde haksız rekabetten doğan ihtilaflarda uygulanacak hukukun tespitinde izlenebilecek yöntemler incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, Türk hukuku bakımından haksız rekabet eylemlerine uygulanacak hukuk incelenerek çeşitli haksız rekabet eylemleri bakımından uygulanacak hukukun belirlenmesi hususunda değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With rapidly evolving technology, international trade is becoming widespread. According to this, acts of unfair competition occuring in the international area are increasing and because of that it has been met with the problem of determination of applicable law to the disputes resulting from unfair competition.Until recently, in the area of the conflicts of laws pertaining to the unfair competition, lex loci delicti rule related tortious acts which is accepted generally in doctrine, was taking place in the application area. Recently in the European Union legislation and Swiss law and Turkish law, choice of law of effect on market, which is view of lex loci delicti rule in economic tortious acts field, has been adopted.Choice of the rule of effect on market has been generally accepted in comparative law related with actions of restrict of competition and unfair competition for a long time. It?s adopted in our law in 2007 with the Turkish Code on Private International Law and International Civil Procedure No.5718. According to this new method of choice of law which takes place in the Code No.5718, it has not been made a detailed study in doctrine so far.In our thesis, the proposed methods in the historical development about determining of applicable law in the field of conflicts of laws pertaining to the unfair competition and the binding rule of effect on the market accepted today are investigated. Currently, Article 37 of the Code on Private International Law and International Civil Procedure, which has not been the subject of Supreme Court decisions in practice yet, has been studied in the light of Commercial Code and in the light of the regulations related unfair competition which takes place in the Turkish Commercial Code Draft and also in the light of Supreme Court decisions in this regard. In our study, Swiss International Private Code and European Community (Rome II) Regulation about the Law Applicable to Non-Contractual Obligations were especially used.This study consists of three sections. In the first section of the study, the concept of unfair competition has been tried to be explained. In the second section, the methods that can be followed in the determination of applicable law arising from the conflicts of unfair competition are examined. In the third section, applicable law to unfair competition acts in terms of Turkish law has been examined and the determination of applicable law to various unfair competition acts according to Turkish law has been evaluated.