İlköğretim 8.sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersinde geçen ?cumhuriyet ve demokrasi? kavramlarıyla ilgili bilgilerinin incelenmesi
Analysing 8th grade students? knowledge of concepts of ?democrasy? and ?republic? used in social sciences lesson
  1. Tez No: 286060
  2. Yazar: NAZENİN FİDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHİNUR COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Kavramı, Demokrasi Kavramı, Kavram Öğretimi, Concept of Republic, Concept of Democrasy, teaching concepts
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu araştırma 2008-2009 eğitim öğretim yılında, Sosyal Bilgiler dersinde geçen `cumhuriyet ve demokrasi' kavramlarıyla ilgili olarak 8. sınıf öğrencilerinin bilgilerinin incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma; giriş, kuramsal açıklamalar ve ilgili araştırmalar, yöntem, bulgular ve yorumlar, sonuç ve öneriler olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır.Araştırmada tarama modellerinden, genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Diyarbakır ili ve Şanlıurfa ilinin Siverek ilçesindeki dört ilköğretim okulundan seçilen 218 8.sınıf öğrencisi oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan 16 maddelik `Kavram Başarı Testi' , Ülke Adlarından Oluşan Örnek Testleri (ÜAOÖT I ve ÜAOÖT II) ve Ülke Adının Verilmediği Açıklamalı Örnek Testi (ÜAVAÖT) kullanılmıştır. Kavram Başarı Testi'nden elde edilen verilerin analizinde; frekans dağılımı ve yüzde dağılımı kullanılmıştır. Ülke Adlarından Oluşan Örnek Testleri (ÜAOÖT I ve II) ve Ülke Adının Verilmediği Açıklamalı Örnek Testi (ÜAVAÖT)'nde öğrencilerin benzer cevapları gruplandırılmış, öğrencilerin kullandıkları ifadelerin kaç kez tekrarlandığı, toplam cevap içindeki yüzdelik oranı hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgular şu şekilde özetlenebilir:Demokrasi ve cumhuriyet kavramlarıyla ilgili olarak 16 sorudan oluşan kavram başarı testi sonucuna göre; öğrencilerin soruları doğru cevaplama oranlarının %53 ve altında olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin ÜAOÖT I, ÜAOÖT II ve ÜAVAÖT'ne vermiş olduğu cevaplar incelendiğinde, öğrencilerin siyasi rejim ile devlet şeklini ayıramadıkları, cumhuriyet kavramının türsel kavramı olan `monarşi' kavramını çok az kullandıkları, demokrasi dışındaki ?teokrasi, diktatörlük, komünizm? gibi diğer siyasi rejimleri belirten terimleri çok az kullandıkları bulunmuştur.Araştırmada, çok az sayıda öğrencinin, cumhuriyet ve demokrasi kavramının örneklerini ve örnek olmayanlarını doğru biçimde ayırabildiği ve söz konusu kavramların özelliklerinden bazılarının farkında olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been done in order to analyse 8th grade students? knowledge of concepts of democracy and republic used in Social Sciences lesson in 2008-2009 educational year. The research contains 5 chapters under the titles of introduction, theoratical explanations and related explanations, method, findings and comments and results and suggestion.The research conducted a frame of general survey model as a survet model. The research?s working group consisted of 218 8th class students selected from four primary schools from Diyarbakır AND Şanlıurfa Siverek district.As, the data collection tool?Conceptual Success Test?of 16 items ,example tests in which the names of the countries are given (ETNOCAG1 and ETNOCAG2) and an explanatory example test in which the names of the countries are not given (EETNCANG), developed by the researcher used in the study. In assessing the data about the ?Conceptual Success Test?; frequency distribution and percentage distribution analyses were analysed. In example test in which the names of the countries are given (ETNOCAG1 and ETNOCAG2) and in explanatory example test in which the names of the countries are not given(EETNCANG) common students? answers were categorized; the numbers of students? repeated expressions and the percentage of them in total answers were calculated. The findings gathered at the end of the study can be summarized as such:According to the conceptual success test of 16 items, the ratio of students? answering the right answers about the terms of democracy and republic was 53 and below. Analysing the answers of students to the ( ETNOCAG1 and ETNOCAG2and EETNCANG) it was found out that students could not discern between political regime and form of goverment from each other and it was also found out that they rarely used concept of monarchy, leading concept of republic ,and that they rarely use concepts signifying other political regimes such as theocracy,dictatorship and communism.It was determined that the students could not exactly define the concepts in the scope of the research and that they did not know about features of the concepts, leading concepts and specific concepts.In the research, it was seen that only few students could categorize the concepts as the examples or not the examples for the republic and democracy and it was seen that only few students were aware of the features of those concepts.