Investigation of the potential correlation between the cognitive performance and levels of brain fatty acids in young and aged mice
Genç ve yaşlı farelerde beyindeki yağ asidi seviyeleri ile mekansal öğrenme arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 286083
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EWA JAKUBOWSKA DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlanma, Mekansal Öğrenme, Yağ asidi, MWM, Gaz Kromatografisi, Aging, Spatial Learning and Memory, Fatty Acid, MWM, Gas Chromatography
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Mevcut çalışmada, bir mekansal öğrenme testi olan Morris Su Labirenti'ndeki performanslarına göre ?iyi? ve ?kötü? öğrenenler olaral ayrılan genç ve yaşlı dişi farelerin öğrenme performansları ile beyindeki yağ asidi seviyeleri arasındaki olası ilişkinin aydınlatılması amaçlanmıştır. Palmitik, stearik, oleik, linoleik, araşidonik asit (AA) ve dokozahekzaenoik asid (DHA) yağ asitlerinin seviyesi gaz kromatografisi (GC) ile ölçülmüştür. Bu değerlendirilme dört farklı beyin bölgesinden alınan örneklerle bağımsız olarak yapılmıştır. Bu bölgeler; hipokampus, korteks, striatum ve hipotalamustur. Serebral korteksteki oleik asid seviyesi genç-iyi öğrenen grupta genç-kötü öğrenen gruba göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Ayrıca genç-kötü öğrenenlerde yaşlı-kötü öğrenen gruba göre oleik seviyesi yine anlamlı derecede yüksek bulunmuştur ancak yaşlı-kötü ve yaşlı-iyi öğrenen gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.Öğrenme performansları ve yağ asidi seviyeleri arasındaki en anlamlı korelasyon sadece genç farelerin hipokampus bölgesindeki araşidonik asit seviyeleri için bulunmuştur: AA seviyesi hem genç-kötü öğrenen gruba, hem de yaşlı-iyi öğrenen gruba göre daha iyi performans sergileyen genç-iyi öğrenen grupta anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. Çalışmanın ilginç bulgularından biri, hipotalamus dışında DHA dahil olmak üzere diğer yağ asidi seviyeleri için gruplar arasında herhangi bir anlamlı ilişki tespit edilememiş olmasıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to elucidate the possible relationship between the levels of various brain fatty acids and learning indices in aged and young mice classified as ?good? or ?poor? learners basing on their performance in a spatial learning task, the Morris Water Maze. The levels of several fatty acids including palmitic, stearic, oleic, linoleic, arachidonic acid (AA) and docosahexaenoic acid (DHA) were measured using gas chromatography separately in samples from four different brain areas: hippocampus, cortex, striatum and hypothalamus. The level of oleic acid in the cerebral cortex was significantly higher in young-good learners as compared to young-poor learners and higher in young-poor learners than in old-poor learners, with no significant difference in the concentration of this acid between old-good and old-poor learners.The most consistent correlation between animals? learning capacity and brain fatty acid? level was found for the arachidonic acid in the hippocampal region: AA level was significantly lower in young-good learners as compared to both young-poor learners? and old-good learners? with young-good learners showing significantly better performance than the two other groups. Interestingly, except hypothalamus, no significant between-group differences were recorded for the remaining fatty acids including DHA, in none of the four brain regions examined.