Defisit ve defisit olmayan şizofreni hastalarında serum NGF ve GDNF düzeylerinin incelenmesi ve bilişsel fonksiyonlar ile ilişkisi
Serum NGF and GDNF levels in patients with deficit and non-deficit schizophrenia and the relations with cognitive functions
  1. Tez No: 706643
  2. Yazar: MELİS YÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BEYAZYÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Defisit sendrom şizofreni, Sinir büyüme faktörü, Glial hücre kaynaklı büyüme faktörü, Bilişsel, Schizophrenia, Deficit syndrome schizophrenia, Nerve growth factor, Glial cell-line derived growth factor, Cognitive
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Şizofreninin heterojen bir hastalık olduğu iyi bilinmektedir. Defisit sendrom (DS), şizofreninin alt tipi için potansiyel bir adaydır ve şiddetli negatif semptomlar ve belirgin bilişsel kayıp ile karakterizedir. Şizofreninin etiyolojisini anlamaya yönelik yapılan çalışmalarda; nöroplastisite, nörogenez gibi görevlere sahip nörotrofik faktörler birçok kez araştırılmış olsa da, nörotrofik faktörlerin defisit sendrom şizofreni etiyolojisindeki rolüne dair az sayıda çalışma vardır. Çalışmamızda DS ve defisit olmayan şizofreni (ND) hastalarında nörotrofik faktör ailesinden olan glial hücre kaynaklı büyüme faktörü (GDNF) ve sinir büyüme faktörü (NGF) düzeylerinin araştırılması ve gruplara nörobilişsel batarya testleri uygulanarak serum NGF ve GDNF düzeylerinin bilişsel işlevler ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 18-55 yaş arası, Defisit Sendrom ölçeğine göre DS şizofreni grubuna giren 47 hasta, ND şizofreni grubuna giren 50 hasta ve hasta grupları ile yaş ve cinsiyet bakımından eşleştirilmiş 50 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara nöropsikiyatrik testler olan Stroop testi, Görsel işitsel sayı dizileri testi B formu ve işaretleme testi uygulanmış olup tüm katılımcılardan 5-7 ml venöz kan alınmıştır. Serum örnekleri ELISA yöntemi ile çalışılmıştır. DS ve ND guplarında serum NGF düzeyi, sağlıklı gruba göre anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Ancak serum GDNF düzeyleri her 3 grupta benzer olarak sonuçlanmıştır. Ayrıca 3 grup arasında genel bilişsel test puanlarında anlamlı farklılılar tespit edilmiştir. Serum NGF ve GDNF düzeyleri ile bazı nörobilişsel test skorları arasında negatif korelasyon saptanmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlar şizofreni etiyolojisinde nörotrofik faktörlerin potansiyel bir rolü olabileceğini desteklemektedir. DS ve ND gruplarında saptanan yüksek serum NGF düzeyi; nörodejeneratif sürece karşı kompansatuar bir artış olarak değerlendirilmiş olup serum NGF ve GDNF düzeyinin birçok nörobiliş alanı ile negatif korelasyon göstermesi, kompansatuar olarak artan nörotrofinlerin endojen salgılandıkları zamanki işlevleri göstermediği şeklinde yorumlanmıştır. Ayrıca DS ve ND hastaları arasındaki farklı bilişsel performansın, DS'nin geçerlik ve güvenilirliğini destekler nitelikte olduğu düşünülmüştür. Çalışmamız DS hastalarında serum NGF düzeyi ve bilişsel işlevlerle ilişkisini inceleyen ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
It is well known that schizophrenia is a heterogeneous disease. Deficit syndrome (DS) is a potential candidate for schizophrenia and is characterised with intense negative symptoms and cognitive loss. Although many studies have been conducted on neurotrophic factors which are responsible for neuroplasticity and neurogenesis, to understand the etiology of schizophrenia, there are very few studies on these factors' impact on deficit syndrome. In our study, analysis of glial cell-line derived neurotrophic factor (GDNF) and nerve growth factor (NGF) levels in deficit syndrome and non deficit syndrome schizophrenia patients and investigation of the association between NGF and GDNF levels and cognitive functions by performing neurocognitive battery assessments to these groups was aimed. In our study, between the ages of 18-55; 47 DS patients according to the Deficit Syndrome Scale , 50 non-deficit schizophrenia (ND) patients and 50 healthy control group patients were included. Stroop test, Auditory Verbal Digit Span Test- Form B and Cancellation Test, which are neuropsychiatric tests, were performed and 5-7 ml of venous blood was drawn from all the patients. ELISA was performed on the serum samples. Serum NGF levels were significantly higher in DS and ND patients compared to the healthy group while GDNF levels were similar in all 3 groups. In addition, significant differences were determined in cognitive test results between the 3 groups. A negative correlation was found between serum NGF and GDNF levels and some neurocognitive test scores. According to our findings, neurotrophic factors can play a potential role in the etiology of schizophrenia. The high serum NGF levels in DS and ND groups was considered as a compensatory response to the neurodegenerative process. The negative correlation between NGF and GDNF levels and numerous neurocognitive fields was interpreted as follows: the increased neurotrophins don't function as the time they were endogenously released. Furthermore, the different cognitive performance between DS and ND patients, support the validity and reliability of DS. Our study is the first study that examines the relation between NGF levels and cognitive function in DS patients.