Determination of cuttings transport properties of gasified drilling fluids
Gaz-sıvı karışımlı sondaj akışkanlarının kesinti (kırıntı) taşıma özelliklerinin tayini
- Tez No: 286088
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EVREN ÖZBAYOĞLU, PROF. DR. TANJU MEHMETOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kesinti taşıma, yönlü sondaj, hava karışımlı sondaj sıvıları, Underbalanced sondaj, Mekanistik modeli, Cuttings transport, Directional drilling, Aerated drilling fluids, underba-lanced drilling, Mechanistic model
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Kesinti taşınması ile ilgili çalışmalar, 1930'larda dik kuyular ve tek fazlı akışkanlar ile başlamış, günümüzde yönlü ve yatay sondajlarda iki fazlı akışkanlara kadar uzanmıştır. Kuyu eğiminin ve akışkan debisinin kesinti taşıma performansı üzerinde önemli etkileri olduğu anlaşılmış, etkin kesinti taşınması için gereken uygun akışkan debisi tayini ile ilgili gerek deneysel, gerekse modelleme odaklı birçok önemli çalışma gerçekleştirilmiştir. Ancak, gaz-sıvı karışımlı sondaj akışkanlarının gerek hidrolik davranışları, gerekse kesinti taşıma mekanizması ve performansı henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Özellikle fazlara ait en uygun debi seçimi konusunda büyük bir belirsizlik mevcuttur.Bu çalişmanın amacı, sondaj esnasında yatay, yönlü ve dikey kuyularda, gaz-sıvı karışımlı akışkanları kesinti taşıma performanslarını deneysel olarak gözlemlemek ve analiz etmek, kesinti taşıma performansı üzerinde birincil derecede etkili sondaj değişkenlerini tespit etmek, dijital görüntü işleme teknikleri yardımıyla kesinti hareketlerinin detaylı incelemesini gerçekleştirmek ve akış örüntülerinin çeşitlerini ve sınırlarını tespit etmek, ve matematik ve fiziğin temel prensiplerine dayanan bir mekanistik model oluşturmaktır.Elde edilen deneysel veriler ışığında, kesinti taşınması işlemini açıklayan bir mekanistik model oluşturulmuştır. Elde edilen model, etkin kesinti taşıma koşullarını sağlayan en uygun gaz ve sıvı debilerinin tespit edilebilmesi için kullanılıb ve ilgili sondaj koşullarındaki akış örüntüsü ve basınç kayıpları hesaplanabilmecktir. Bu çalişmadan elde edilen veriler ve deneysel çalışmaların ışığında meydana getirilen matematiksel model, düşük basınçlı sondaj uygulamalarının hidrolik programlarının hazırlanmasında ve arazide kullanılacak ekipman seçiminde önemli ölçüde katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
The studies conducted on hole cleaning have been started with single phase drilling fluids for vertical holes in 1930?s, and have reached to multiphase drilling fluids for directional and horizontal wells today. The influence of flow rate and hole inclination on cuttings transport has been well understood, and many studies have been conducted on effective hole cleaning either experimentally or theoretically. However, neither the hydraulic behavior nor the hole cleaning mechanism of gasified drilling fluids has been properly understood.The aims of this study are to investigate and analyze the hole cleaning per-formance of gasified drilling fluids in horizontal, directional and vertical wells expe-rimentally, to identify the drilling parameters those have the major influence on cut-tings transport, to define the flow pattern types and boundaries as well as to observe the behavior of cuttings in detail by using digital image processing techniques, and to develop a mechanistic model based on the fundamental principles of physics and mathematics with the help of the experimental observations.A mechanistic model is developed with the help of the obtained experimental data. Developed model is used for estimating optimum flow rates for liquid and gas phases for effective cuttings transport as well as for determining the total pressure losses and void fraction of each phase for a given drilling conditions. The mechanistic model obtained using the experimental data within the scope of this study will be used to develop the hydraulic program and equipment selection to be used in the field during underbalanced drilling applications.