High pressure acid leaching of Turkish laterites
Türk lateritlerinin yüksek basınç altında asit liçi
- Tez No: 286128
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ALİ TOPKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrometalurji, Laterit, Liç Etme, Nikel, Kobalt, Hydrometallurgy, Laterite, Leaching, Nickel, Cobalt
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalışmasının amacı yüksek sıcaklık ve basınç koşulları altında sülfürik asit liç yöntemi kullanılarak lateritik tipteki Gördes nikel ve kobalt cevherinden nikel ve kobaltın metalle yüklü liç çözeltisine alınmasının en ekonomik yolunun araştırılması ve bulunmasıdır.Yüksek basınç altında asit liç deneyleri, sırasıyla nontronitik ve limonitik tipteki lateritik Gördes nikel cevheri kullanılarak yapılmıştır. Nontronitik tipteki cevherle yapılan deneyler bu cevherdeki nikel ve kobaltın hemen hemen tümünün kolay bir şekilde metalle yüklü liç çözeltisine alınabileceğini göstermiştir. Bu nedenle; geri kalan deneyler, nontronitle karşılaştırıldığında liç edilmesi daha zor olan limonitik cevher üzerine yoğunlaştırılmış ve daha fazla nikel ve kobaltın kazanımı amaçlanmıştır. Teknik ve ekonomik etkenler göz önünde bulundurularak limonitik tipteki örnek için temel yüksek basınç asit liç parametreleri; liç işleminin 255 °C' de 100% -850 ? tane boyutuyla 0.30 sülfürik asit-cevher ağırlık oranı kullanılarak 1 saat sürede gerçekleşmesi şeklinde optimize edilmiştir. Deneyler %30 katı oranı kullanılarak gerçekleştirilmiş olup limonitik cevherde bulunan nikelin % 87,3' ünün ve kobaltın % 88,8' inin metalle yüklü liç çözeltisine alınabileceği bulunmuştur. Ancak, bu sonuçların istenilen değerlerin altında olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle, gözlenen bu davranışın muhtemelnedenleri araştırılmış ve hematit mineralinin cevherdeki varlığı en muhtemel neden olarak tespit edilmiştir. Limonitik nikel cevherindeki hematit minerali içerisinde bulunan nikel ve kobaltın kazanılması için sırasıyla HCl, iki değerlikli demir, tek değerlikli bakır ve kükürt eklentileri denenmiş, ve bu eklentilerin nikel ve kobalt ekstraksiyonlarının artırılmasında faydalı oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study was to investigate and find the most cost effective way of extracting nickel and cobalt into the pregnant leach solution (PLS) from Gördes lateritic nickel and cobalt ore by means of sulphuric acid leaching under high temperature and high pressure conditions.The high pressure acid leach (HPAL) experiments were conducted with nontronitic and limonitic types of Gördes lateritic nickel ore, respectively. Leaching experiments of nontronite ore have shown that almost all of the nickel and cobalt contained in the nontronitic ore were easily extracted into the (PLS). Therefore, the rest of the experiments were concentrated on difficult to leach limonitic sample when compared with the nontronitic one, and higher nickel and cobalt extractions were aimed to be obtained. By taking economic and technical considerations into account, the basic (HPAL) process parameters for the limonitic sample were optimized as; leaching at 255 °C with a particle size of 100% -850 ? with 0.30 sulphuric acid to ore weight ratio in 1 hour of leaching duration. The experiments were conducted with 30% solids ratio and it was found that 87.3% of nickel and 88.8% of cobalt present in the limonitic ore could be extracted into the pregnant leach solution. Nevertheless, these results were found to be below the desired values. Therefore, the possible reasons of this behavior were investigated and thepresence of hematite mineral in the limonitic ore was found to be the most probable one. Therefore, in order to dissolve the nickel and cobalt present in the hematite mineral, the additions of HCl, ferrous ions, cuprous ions and sulphur were tried, respectively and they were found to be beneficial in order to increase the degree of nickel and cobalt extractions.