Effect of temperature and irradiation on the properties of the bismuth-based superconductors
Bizmutlu süperiletkenlerin özelliklerinin sıcaklık ve radyosyon ile değişimi
  1. Tez No: 28615
  2. Yazar: NASSER HAMDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bizmutlu süperiletken, Yüksek sıcaklık süperiletken, Anizotropi, yapı, örgü parametreleri, termal genleşme, gerilim, iyon radyasyonu, kritik akım, akı direnci, voltaj-akım (V-I) karakteristiği
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ABSTRACT EFFECT OF TEMPERATURE AND IRRADIATION ON THE PROPERTIES OF THE BISMUTH-BASED SUPERCONDUCTORS HAMDAN, Nasser Ph. D. in Physics Supervisor: Prof. Dr. Hüsnü ÖZKAN June 1993, 94 pages. The optimum experimental conditions to synthesize pure single phases of the high Tc superconductors have been established. The anisotropic variations of the lattice parameters and the thermal expansion coefficients of Bi-2223 su perconductor have been measured using the A"- ray diffraction technique (XRD) from room temperature up to the melting point of the material. The variations of the lattice parameters with temperature are rather anisotropic and they grad ually increase up to about 250 °C. Between 250 °C and 400 °C quite anomalous variations have been observed in the lattice parameters. Above about 650 °C the structure of Bi-2223 become rather unstable. Effect of 7 MeV Si ion irra diation on the properties of the Bi-2223 superconductor has been investigated. Considerable changes in the intensities and positions of the XRD peaks indicate that Bi-2223 is rather sensitive to ion irradiation. The structure of Bi-2223 is essentially preserved up to 1.5 x 1015 ions/cm2 though Y123 become completely amorphous. Rather anisotropic changes of the lattice parameters of Bi-2223 under ion irradiation is related to the rearrangements of the oxygen atoms and vacan cies. Residual stress measurements revealed rather anisotropic stress coefficients consistent with the anisotropy of thermal expansion. A non linear behaviour of the flux flow resistance of Bi-2223 with temperature has been observed in the inpresence of magnetic field. Evidence of the flux lattice melting for Bi-2223 has been observed at a temperature quite lower than Tc. Variation of the critical cur rent densities of Bi-2223 with temperature near Tc agrees with Ginzburg-Landau theory. Keywords : Bi-based high temperature Superconductors, Anisotropy, thermal expansion, stress, lattice parameters, ion irradiation, critical currents, pinning forces, flux flow V - I characteristics. Science Code : 404.05.01 IV
Özet (Çeviri)
oz BIZMUTLU SUPERILETKENLERIN ÖZELLİKLERİNİN SICAKLIK VE RADYASYON İLE DE?İŞMİ HAMDAN, Nasser Doktora Tezi, Fizik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüsnü ÖZKAN Haziran 1993, 94 sayfa. Yüksek sıcaklık süperiletkenlerin saf ve tek faz formlarının sentezlenmesi için gerekli optimum deneysel şartlar belirlenmiştir. Bi-2223 süperiletkenlerinin örgü parametrelerinin ve genleşme katsayılarının anizotropik değişimleri oda sıcaklığından erime noktasına kadar X- ışınları difraksiyon yöntemiyle (XRD) belirlenmiştir. Sıcaklıkla oldukça anizotropik değişen örgü parametreleri yaklaşık 250° C ya kadar tedricen artar. 250° C ile 400° C arasında örgü parametrelerinin oldukça düzensiz değiştikleri saptanmıştır. Yaklaşık 650° C nin üzerinde Bi-2223 un yapısı oldukça kararsızdır. Bi-2223 süperiletkeninin özeliklerine Si iyon (7 MeV) radyasyon etkisi incelenmiştir. XRD çizgilerinin şiddet ve konumlarının önemli oranda değişimleri Bi-2223 süperiletkenlerinin iyon radyasyonuna karşı duyarlı olduğunu gösterir. Y123 süperiletkenin tamamen amorf faz dönüştüren iyon radyasyon altında (1.5 X 10ls iyon/ 'cm2) Bi-2223'ün kristal yapısının esas oarak koruduğu belirlenmiştir. Bi-2223 'ün örgü parametrelerinin radyasyon ile anizotropik değişimlerinin oksijin atomları ve deşiklerin iyon radyasyonu etkisinde yeniden düzenlenmesi ile ilişkin olduğu görülmüştür. İç gerilim ölçümlerinden Bi-2223 süperiletkenlerinin gelirim sabitleri belirlenmiştir. Oldukça anizotropik olan bu sabitlerin termal genleşme ile uyumlu olduğu görülmüştür. Bi-2223 süperiletkenin akı hareket dirinci sıcaklıkla nonlinear değiştiği gözlenmiştir. Bi-2223 içinde ergime sıcaklığından oldukçadüşük sıcaklıklarda akı örgü ergimesinin meydana geldiği sonucuna varılmıştır. Geçiş sıcaklığı civarında Bi-2223, içinde kritik akım yoğunluğunun sıcaklıkla değişimi Ginzburg- Landau teorisiyle uyumludur.