Measurements and test of METU observatory site
ODTÜ gözlemevi bölgesinin test ve ölçümleri
- Tez No: 28618
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KIZILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bölge Testi, Kalibrasyon, Fotometre, CCD, Site Testing, Calibration, Photometry, CCD
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZ ODTÜ GÖZLEMEVİ BÖLGESİNİN TEST VE ÖLÇÜMLERİ YERLİ, Sinan Kaan Yüksek Lisans Tezi, Fizik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Ümit Kızıloğlu Ocak, 1993, 77 sayfa. ODTÜ Gözlemevi bölgesi, arka ışık, ışık kirlenmesi ve kadir sının için test edildi. Azimııt ve yükseklik için Güney yönü, şu an için en temiz olarak bulundu. Gökada kümeleri gözlenerek, kadir sınırı V filitresinde 10^1Q±0.1Z, B filitresinde 9?50±0.13 olarak bulundu. Gözlemevi bölgesinin coğrafik konumu 32°46'28?2 ± l'09'/5 doğu boylamı, ve 39o54'10'/2 ± l'04'.'l kuzey enlemi olarak bulundu. Yeni kurulan CCD (Yük- Biriktirmeli- Aktarmalı Algılayıcı) kamera düz-alan görüntüleri yardımıyla ayarlandı. Aletin gözlemsel parametreleri, gökada kümeleri gözlemleriyle hesaplandı. Bu aletle kuyrukluyıldız Swift-Tuttle gözlendi, ve kuyrukluyıldızın koma çapı ve görünür hızı da hesaplandı. Bu aletle, ileride yapılacak gözlemler için bir taban da oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEASUREMENTS AND TEST OF METU OBSERVATORY SITE YERLİ, Sinan Kaan M.S. in Physics Supervisor: Prof. Ümit Kızıloğlu January, 1993, 77 pages. The METU Observatory site is tested for background light, light pollution and limiting magnitude. South direction in azimuth and altitude is found to be the clearest for the time being. By observing galactic clusters, limiting magnitude is found to be 10?16±0.13 in V and 9%0±0.13 in B filters. Geographic coordinates of the obser vatory site are found to be 32°46'28'/2 ± l'09'fö in longitude, and 39"54'10?2 ± 1'04'fl in latitude. Newly installed CCD (Charge Coupled Device) Camera is calibrated by using the flat-field images. Observing parameters of the instrument are calculated using the galactic cluster observations. Comet Swift-Tuttle is also observed with this instrument, and coma diameter and apparent velocity of the comet are calculated. The base for the future observations with this instrument is also prepared.