Synthesis of new mediators for electrochemical NAD/NADH recycling
lektrokimyasal NAD/NADH dönüşümü için yeni mediyatörlerin sentezi
  1. Tez No: 286193
  2. Yazar: MOHAMMAD AREF KHALİLY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dehidrogenazlar, medyatör, enzim tutturulması için bağlayıcı moleküller, galaktitol dehidrogenaz, elektrokimyasal reaktör, dehydrogenases, mediator, linker for enzyme immobilization, conductive monomer, galactitol deydrogenase, electrochemical reactor
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Enansioseçici bileşikler, keton, aldehit ve nitril gibi prokiral bileşiklerin dehidrogenazlar ile biyokatalitik indirgenmeleri sonucu elde edilir. Dehidrogenazlar, Nikotinamit Adenin Dinükleotit kofaktörüne ihtiyaç duymaktadırlar ve bu kafaktörün suda kararsız olması ve maliyetinin yüksek olması nedeniyle, organic sentezde kullanımını sınırlıdır. Bu nedenle, bu kofaktörün tekrardan elde edilebilmesi için uygun bir rejenerasyon metodunun kullanılması ve geliştirilmesi gerekmektedir. En uygun rejenerasyon metodları enzimatik ve elektrokimyasal olup, biz bu çalışmada indirgenmiş olan kofaktörün tekrardan eldesi amacıyla elektrokimyasal yöntemi kullandık.Bu projede, arabulucu bileşikler, kofaktör ve enzim, geliştirilmiş olan reaktör yüzeyine tutturulması ile yüksek enantiyoseçicilikle sentezlenmiş olan ürünün, başlangıç maddesinden ayrılması amaçlanmaktadır. İstenmeyen reaksiyonların gerçekleşmesini engellemek için gaz membrane elektrodu kullanılarak sistemin potansiyelinin 1 volta düşmesi sağlanacaktır. Gaz membran elektrodu ortama proton sağlarken, arabulucu bileşiklerin electron taşıması ile kofaktör rejenerasyonu gerçekleştirilecektir. Elektrot yüzeyine tutturulmuş enzim, kofaktörü kullanarak, dönüşüm reaksiyonunu yüksek enantiyoseçicilikle katalizleyecektir.Bu projede, enzimin, arabulucu bileşiklerin ve kofaktörün elektrot yüzeyine tutturulmasını sağlamak amacıyla yeni arabulucu ve bağlayıcı bileşikler tasarlanmış, bu bileşiklerin sentezini gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk kısmında pentametilsiklo pentadiyenil rodyum bipiridin kompleksleri içeren arabulucu bileşikler sentezlenmiştir. Projenin ikinci kısmında ise, enzimin elektrot yüzeyine tutturulmasını sağlamak amacıyla iletken monomer (SNS) ve bağlayıcılar sentezlenmiştir. Projenin son aşamasında ise galaktitol dehidrogenazın monomer (SNS) ile reaksiyonu gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The synthesis of enantiopure compounds can be achieved by using dehydrogenases as biocatalysts. For instance, reduction reactions of prochiral compounds (ketones, aldehydes and nitriles) into chiral compounds can be achieved by dehydrogenases. These dehydrogenases are cofactor dependent where cofactor is Nicotinamide Adenin Dinucleotite having some restrictions that confines usage of dehydrogenases in organic synthesis including instability of cofactor in water and high cost. Therefore, suitable recycling methods are required and developed which are enzymatic and electrochemical. We will use an electrochemical approach for the regeneration of reduced co-factors.All active compounds; mediator, cofactor and enzyme, will be immobilized on the electrode surface of the constructed reactor surface. Therefore only educts and products will exist in the reactor medium. A gas diffusion electrode will be employed as a counter electrode; which delivers clear protons to the system. Mediator will carry electrons to the cofactor for cofactor regeneration. Then, enzyme will utilize the cofactor and change the substrates to the products in high stereoselectivity. Our aim in this project is the synthesis of mediators and suitable linkers for enzyme, cofactor and mediator immobilization. In the first part of the study, mediators were synthesized which are pentamethylcyclopentadienyl rhodium bipyridine complexes. In the second part of the study, a conductive monomer (SNS) and linker were synthesized for immobilization of the enzyme. In the last part of the study, the reaction of galactitol dehydrogenase with monomer (SNS) was achieved.