Using feature models for reusability in agile methods
Kıvrak metotlarda yeniden kullanılabilirlik için nitelik modelimi kullanımı
- Tez No: 286214
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kaynak kodun yeniden kullanılabilirliği, Ana özellik modeli, Kıvrak metotlarda, Source code reuse, Feature Model, Agile methods
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tezde önerilen yaklaşım kıvrak yazılım geliştirme için kaynak kod yeniden kullanımı ve yeniden yapılandırmasına katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmada kaynak koduna hafif bir yöntem ile ulaşım için Nitelik Modelleri ve Nitelik Yönelimli Yazılım Geliştirme (Feature Oriented Software Development (FOSD)) kullanımı önerilmektedir. FOSD uygulaması ile oluşturulan nitelik modeli, geliştirilen uygulama için problem uzayının belgelenmesinde bir ek katman olarak da hizmet etmektedir. Bu tez, kodun tanımlanması ve ulaşılması için kaynak kodunun nitelik modeli ile ilişkilendirilmesini önermektedir. Bu mekanizma ile bir niteliğe karşı düşen kod parçasına minimal bir çaba ile ulaşma mümkün olmaktadır ve böylece kıvrak geliştirme metotlarına uygunluksağlanmaktadır. Şu an, Nitelik Yönelimli yaklaşımlar ve kıvrak yöntemler arasında bir bağlantısızlık mevcuttur. Bu tezde yüksek düzeydeki yazılım geliştirme yaklaşımları (nitelik modellemesi) ile kıvrak yazılım geliştirme metotları arasındaki bu boşluk doldurulmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The approach proposed in this thesis contributes to implementing source code reuse and re-engineering techniques for agile software development. This work includes an introduction to feature models and some of the Feature Oriented Software Development (FOSD) practices to achieve a lightweight way of retrieving source code. A Feature model created during the course of following FOSD practices serves as an additional layer of documentation which represents the problem space for the developed application. This thesis proposes linking source code with such a feature model for the purpose of identifying and retrieving code. This mechanism helps with accessing the code segmentcorresponding to a feature with minimal effort, thus suits agile development methods. At the moment, there is a gap between feature oriented approaches and agile methods. This thesis tries to close this gap between high-level approaches for software modelling (feature modelling) and agile methods for software development.