Functionalization of saturated bicyclic hydrocarbons: High temperature bromination
Doymuş bisiklik hidrokarbonların fonksiyonellendirmesi: Yüksek sıcaklık brominasyonu
- Tez No: 286213
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Brominasyon, hidrokarbon, sübstitüsyon, oktahidro-1H-inden, piramitleşme, oktahidro-1H-metahanoinden, bisiklo[4.2.0]oktan-7-on, Bromination, hydrocarbons, substitution, octahydro-1H-indene, pyramidalization, octahydro-1H-metahanoindene, bicyclo[4.2.0]octan-7-one
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Doymuş hidrokarbonlar oldukça kolay ve bol bulunabilen ucuz maddeler olmasına rağmen, aktif hale getirilmeden sentetik kimyada kullanılamazlar. Ilımlı koşullar altında, doymuş hidrokarbonların seçici olarak fonksiyonel hale getirilmesi endüstriyel ve biyokimyasal açıdan önemlidir.İlk olarak, oktahidro-1H-inden 80, oktahidro-1H-4,7-methanoinden 81 ve bisiklo[4.2.0]oktan-7-on 82 gibi doymuş hidrokarbonlar başlangıç maddesi olarak sentezlendi. Daha sonra, bu hidrokarbonların C-H bağlarını aktif hale getirmek amacıyla yüksek sıcaklık brominasyon reaksiyonları oluşan ara ürünlerin sentetik uygulamaları incelendi. Buna ilaveten, trisiklik sistemlerde alkil sübstitüelerinin rolü ve bisiklo[4.2.0] oktan-7-on 82 karbonil grubunun etkisi araştırıldı ve oluşan ürünlerin oluşum mekanizmaları tartışıldı. Son olarak, bütün ürünler özenle saflaştırıldı ve karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
Although hydrocarbons are readily available and extremely cheap starting materials, they cannot be used in synthetic chemistry without prior activation. The selective functionalization of saturated hydrocarbons under mild conditions is of both biochemical and industrial importance.Initially, saturated hydrocarbons such as octahydro-1H-indene 80, octahydro-1H-4,7-methanoindene 81 and bicyclo[4.2.0]octan-7-one 82 were synthesized as starting materials. Then high temperature bromination reactions of these saturated hydrocarbons as a method for C-H bond activation have been investigated and the synthetic application of the formed intermediates has been searched. Furthermore, the role of the alkyl substituents in tricyclic systems and the effect of carbonyl group in bicyclo[4.2.0] octan-7-one 82 have been studied and the mechanism for the formation of the products have been discussed. Finally, whole products were conscientiously purified and characterized.