Anadolu liselerinde görev yapan öğretmenlerin karara katılma düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of anatolian high school teachers' level of participation in decision
  1. Tez No: 286642
  2. Yazar: BAŞAK TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN BAŞTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu Lisesi Öğretmeni, Karar Verme, Karara Katılma, Anatolian High School Teacher, decision making, participation in decision
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada anadolu liselerinde görev yapan öğretmenlerin okullarda alınan kararlara katılma düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Söz konusu öğretmenlerin, karara katılma düzeylerinin, cinsiyetlerine, yaşlarına, hizmet sürelerine, branşlarına, sendikalılık durumlarına, yönetim deneyimlerine, mezun oldukları fakülte türüne ve görev yapmakta oldukları okul türüne göre farklılık gösterip göstermediği belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmanın evrenini, 2009?2010 eğitim öğretim yılında Denizli ili, merkez ilçesindeki anadolu liselerinde görev yapan 523 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise ilgili öğretmenlerden ?basit tesadüfî örnekleme yöntemi? ile seçilen 211 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak 27 sorudan oluşan bir anket kullanılmış ve veri analizi ?SPSS 15,0? paket programı ile yapılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; öğretmenler, öğretimsel kararlara ?Çoğu zaman?, yönetimsel kararlara ise ?Ara sıra? düzeyinde katıldıkları görüşündedir. Öğretmenlerin karara katılma düzeylerine ilişkin görüşlerinde; cinsiyet, branş, sendikalılık durumu ve mezun oldukları fakülte değişkenlerine göre anlamlı bir fark yoktur. Ancak; yaş, hizmet süresi, yönetim deneyimi ve görev yapmakta oldukları okul türü değişkenlerine göre anlamlı bir fark olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, determining Anatolian High School teachers? levels of participation in the decisions taken in schools is aimed. At the same time whether those teachers? levels of participation in decisions vary or not according to the gender, age, length of service, branch, unionism status, management experience, type of graduated faculty, serving school type is tried to be determined.523 teachers who serve in Anatolian High Schools in the province of Denizli in the district of ?Merkez?, in 2009?2010 academic year form the scope of this research. 211 teachers who are chosen with ?simple random sampling method? form the sample of this research. A questionnaire consisting 27 questions was used as data collection tool and data analysis was performed with ?SPSS 15,0? package program.According to research results; The teachers have the opinion of that they participate in educational decisions? usually?;but administrative decisions ?occasionally?. There isn?t a significant difference in the opinions of the levels of teachers? participation in decision by gender, branch, unionism status type of graduated faculty variables. However, a significant difference is seen according to age, length of service, management experience and serving school type variables .