Muhasebe denetiminin finansal bilgi manipülasonu ve kayıt dışılığa etkisi
Effects of accounting investigation on manipulation of financial information and informal economy
- Tez No: 286804
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAYDIN TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Denetimi, Muhasebe Standartları, Mali Tablo Makyajlama, Finansal Bilgi Manipülasyonu, Kayı Dışı Ekonomi, Accounting Auditing, Accounting Standards, Financial Statements makeup, Financial Information Manipulation, informal Economy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Gelişen piyasa ekonomisiyle birlikte, ticaret hayatının düzeni ve gelişmesi için iyi bir muhasebe sistemi kurmak gerekmektedir. Bunun için Türkiye'de tek düzen muhasebe sistemi kurulmuştur. Bir sistemin gelişmesi ve hayatiyetini devam ettirmesi için, aksayan yönleri denetim yoluyla ortaya çıkartılmalı ve düzeltilmelidir. Kayıt dışı ekonomi Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından birisidir. Bu sorunun çözümü ancak tam manasıyla tanımlanması, ilişkili tüm kavram ve olayların açıklanması ve ilgili tüm birimlerin (kamu ve özel) mücadelesiyle olacaktır. Kayıt dışılık, piyasa içerisinde ve şirketler eliyle olduğu için yansıması muhasebe sisteminde görülmektedir. Ekonomik yapıyı büyük oranda olumsuz yönde etkileyen ve pek çok yönüyle kayıt dışılıkla ilişkili olan finansal bilgi manipülasyonun da muhasebe sistemi ve denetimiyle yakın ilişkisi vardır. Bu yüzden muhasebe siteminin iyi kurgulanması, muhasebe standartlarının iyi belirlenmesi ve denetimin iyi yapılması büyük önem taşımaktadır.Türkiye'de uygulanan muhasebe sistemi içerisinde işletmeler, üçüncü kişileri istekleri doğrultusunda yönlendirme ve yanıltmaya yönelik mali tablo makyajlaması ve finansal bilgi manipülasyonu yapabilmektedirler. Tez çalışması kapsamında, işletmelerin yaptığı bu tür işlemlerin çeşidini ve boyutunu ölçmeye yönelik anket yoluyla araştırma yapılmıştır. Anket çalışması ile kayıt dışı ekonomi ile mali tablo makyajlaması ve finansal bilgi manipülasyonunun, muhasebe mesleğini yapanlar ile işletme sahip ve müdürlerince nasıl algılandığı ölçülmeye çalışılmıştır. Ankette, tüm katılımcı grupların bazı soru ve senaryolar için birleştiği, bazı soru ve senaryolar üzerinde kesin bir yargı ortaya koyamadığı görülmüştür. Katılımcıların senaryolara daha çok mevzuata uygun cevap verdikleri ancak genel sorulara toplumda da hâkim olan genel yargıyı ifade ettikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Together with the developing market economy, for the order and development of trade life a good accounting system should be established. So the uniform accounting system was established in Turkey. İn order to carry on the development and vitality of a system, the failing aspects of it ought to be detected , removed and corrected by the audit. The informal economy is one of the most important problems of Turkey's economy. The solution to this problem can be achieved only by identification of the full extent of it and disclosure of all associated concepts and events related to it, and with all units? (public and private) fight. Because informality occurs by the hands of companies and in the markets, the reflection of ınformality can be seen in the accounting system. Furthermore financial information manipulation, which adversely affects the economic structure largely and associated with informality in many aspects, has a close relationship with the control and audit of the accounting system too. Therefore, well structuring of the accounting system, well defining of the accounting standards and auditing well done has great importance.Businesses in the accounting system implemented in Turkey, can make financial statements makeup and financial information manipulation in order to mislead and divert third persons of their own accord. In this thesis, the study was conducted via survey to measure the type and size of this kind of transactions made by companies. İt is studied with the survey that how it is perceived the informal economy, and financial statements makeup and the manipulation of financial information by the accounting professions and business owners and directors. İt has been seen from the survey that for all participating groups had agreed on some of the questions and scenarios, on the other hand they could not make a certain jurisdiction over some of the questions and scenarios. İt has been observed that Participants have responded the scenarios mostly in accordance with the legislation, nevertheless about more general questions they had expressed the general juristiction prevailing in the society.