İşgörenlerin duygusal, normatif ve devam bağlılığında örgütsel stres kaynaklarının rolü
The role of organizational stress sources in the normative, affective and continuance commitment of employees
  1. Tez No: 286814
  2. Yazar: ZEYNEP İNCESU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATILHAN NAKTİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Stres, Örgütsel Stres Kaynakları
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Son yıllarda iş dünyasında küreselleşmenin etkisi ile yaşanan; hızlı değişim, teknolojik gelişmeler, artan rekabet, belirsizlik gibi sorunlar örgütlerin geleceğini tehdit etmektedir. Örgütlerin etkin ve verimli bir şekilde varlığını devam ettirebilmesi için kilit faktör örgütün sahip olduğu insan kaynağıdır. Örgüt içindeki faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde insan kaynağının rolü büyüktür. Örgütlerde verimliliği etkileyen en önemli faktörün insan olduğu gerçeği örgütsel bağlılık kavramının önemini giderek artırmaktadır. işletmelerde insan kaynakları yönetiminin üzerinde durduğu önemli konulardan biride çalışanların örgüte bağlılıklarını sağlamaktır. Stres çalışma hayatında işgörenleri etkileyen en önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. İş yaşamında bireyleri etkileyen gerek örgütsel, gerekse bireysel olmak üzere pek çok stres faktörü bulunmaktadır. Bu faktörler çalışanları çeşitli şekillerde etkileyerek onların iş yaşamında zorlanmasına neden olabilmektedir. Dolayısıyla çalışanların verimliliklerini arttırmak ve en önemlisi çalışanların örgüte olan bağlılığını sağlamak için söz konusu faktörlerin belirlenmesi ve etkilerinin en aza indirilmesi gerekir. Yapılan pek çok araştırma çalışanların örgütsel bağlılıkları ile örgütsel stres kaynakları arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmada örgütsel stres kaynakları ile bu kaynakların çalışanların örgütsel bağlılık düzeyleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Öncelikle örgütlerde çalışanları etkisi altına alan bireysel ve örgütsel stres faktörleri belirlenmiş ve her bir faktörün çalışanların örgütsel bağlılığını nasıl etkilediği üzerinde durulmuştur. Bu amaçla Erzurum da faaliyet gösteren bir devlet hastanesi çalışanlarına anket uygulanmış ve elde edilen bulgular değerlendirmeye alınmıştır. Sonuç olarak iş hayatında çalışanları etkileyen pek çok stres faktörü belirlenmiş ve bu faktörler ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Recently , problems such as, quick alternation, technological developments, increasing competition, and ambiguity which are lived as an effect of globalization in business world are menacing the future of organizations. The key factor for the organizations to hold their existance actively and effectively is the“human resource”of the organism. The human resource has an important role to perform the activities in organism and organizations has to find, develop. Accordingly one of the most important subjects that human resource management deliberates in enterprises is providing loyalty between employees and organization. As one of the most significant factors that effect employees at the working life, stres has recently become one of the most debatable issues. There are many individual or organizational factors that influence the working life of the individuals. Effecting negatively, these factors make, in any respect, the individuals struggle in working life. The overdose stress experienced in the working life led to decrease in the degree of individual motivation and performance and as a result this ends with departures from work. For this reason, in order to raise the satisfaction and efficiency of the employees, but more importantly to build the loyalty to the organization, these factors need to be investigated while their effects should be eliminated. In many studies, a significant relation between the organizational commitment of the employees and the reasons of the organizational stress was underlined. In this present study, the reasons for the organizational stress and the impact of them over the degree of employees? organizational commitment were investigated. First, the individual and organizational stress factors that effect employees were determined and it was investigated how these factors influence the organizational commitment. For this reason, a survey was applied to the employes working in a public hospital in Erzurum, and the data gained was examined. As a result, there appears a significant relation between the organizational commitment and many stres factors.