Squalıus anatolicus (Bogutskaya, 1997) (Pisces,Cyprinidae)'un sitogenetik analizi
Cytogenetic analysis of Squalius anatolicus (Bogutskaya, 1997) (Pisces,Cyprinidae)
- Tez No: 287045
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET GAFFAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Squalius anatolicus, kromozom, karyotip, nükleolus organizatör bölge (NOR), konstitütif heterokromatin, Squalius anatolicus, chromosome, karyotype, nucleolus organizer region (NOR), constitutive heterochromatin
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, Beyşehir Gölü'nde yaşayan Cyprinidae familyasına ait Squalius anatolicus (Bogutskaya, 1997) (Pisces, Cyprinidae) türünün kromozom sayı ve morfolojisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Sitogenetik analizler için; karyotip belirlemede Collares-Pereira (1992)'nın ?Havada Kurutma? tekniği, konstitütif heterokromatin bölgelerin belirlenmesinde Sumner (1972)'ın C-bantlama tekniği, nükleolus organizatör bölge (NOR)'lerin belirlenmesinde ise Howell ve Black (1980)'in ?a 1-step? tekniği kullanılmıştır. Diploid kromozom sayısı; 5 çift metasentrik, 11 çift submetasentrik, 5 çift subtelosentrik, 4 çift akrosentrik olmak üzere 2n=50 ve kol sayısı (NF)=82 olarak bulunmuştur. Eşey kromozomu farklılaşması gözlenmemiştir. Çok sayıda kromozomun sentromerlerinde konstitütif heterokromatin bölgeler tespit edilmiştir. Bir çift büyük submetasentrik kromozomun kısa kollarında NOR gözlenmiştir. Ölçümler sonucu homolog kromozomlarda NOR büyüklük heteromorfizmi saptanmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulguların balık sitogenetiği ve filogenisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determining chromosome number and morphology of Squalius anatolicus (Bogutskaya, 1997) (Pisces, Cyprinidae) belonging to Cyprinidae family in Lake Beyşehir.In cytogenetic analysis, the ?Air Drying? technique of Collares-Pereira (1992) was used for determining the karyotype. However, for determination of constitutive heterochromatin regions the C-banding technique of Sumner (1972) and for nucleolus organizer regions (NOR) determining the ?a 1-step? technique of Howell and Black (1980) were used. The diploid chromosome complement was 2n=50, consisting of 5 pairs of metacentric, 11 pairs of submetacentric, 5 pairs of subtelocentric, 4 pairs of acrocentric and the number of arms (NF) 82. Sex chromosome differentiation was undetermined. C-bands were detected in the centromer regions of many chromosomes. NOR was observed on the short arms of one pairs of big sized submetacentric chromosomes. The results show that heteromorphism in the size of NORs among the homologous chromosomes.These findings are expected to provide contribution to fish cytogenetic and phylogeny.