Farklı dozlarda konağa verilen GA3 (gibberellik asit)'ün parazitoit Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae) biyolojik özellikleri ve hemolenf toplam protein, glukoz ve yağ miktarına etkileri
Effects of GA3 (gibberellic acid) applied to host at different doses on the biology and hemolymph total protein, lipid, glucose content of Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae )
  1. Tez No: 259541
  2. Yazar: ZUHAL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEVZİ UÇKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Galleria mellonella, Pimpla turionellae, gibberellik asit, biyolojik özellik, protein, glukoz, yağ, Galleria mellonella, Pimpla turionellae, gibberellic acid, biology, protein, glucose, lipid
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
İdiobiont, soliter ve pupal endoparazitoit Pimpla turionellae L.(Hymenoptera: Ichneumonidae) konağı büyük balmumu güvesi, Galleria mellonella L. (Lepidoptera: Pyralidae) üzerinde, 25 ± 2°C sıcaklık, %60 ± 5 bağıl nem ve 12: 12 saat A: K (Aydınlık: Karanlık) fotoperiyot uygulanarak laboratuar şartlarında yetiştirildi. Farklı dozlarda (50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 ppm) besin içerisinde konağa verilen GA3'ün, konağın yumurtadan çıkışı, puplaşması, ergin çıkış süresi, verim ve eşey oranı ile parazitoit ergin çıkışı, hayat süresi ve boy uzunluğuna etkileri incelendi. Ayrıca, konak ve parazitoit larvalarında hemolenf toplam protein, glukoz ve yağ miktarında doza bağlı değişimler tespit edildi.Konak için kontrolde 10.60 gün olan yumurtadan çıkış süresi 2000 ppm hariç diğer tüm GA3 dozu uygulamalarında artış gösterdi. Aksine, kontrolde 76.13 gün olan puplaşma süresi tüm doz tatbiklerinde azaldı ve 5000 ppm'de 48.07 güne kadar düştü. Ortalama ergin çıkış süresi kontrolde 97.45 gün olarak saptandı, doza bağlı değişkenlik gözlendi, ancak en düşük ergin çıkış süresi en yüksek doz olan 5000 ppm'de 68.17 gün olarak gerçekleşti. Kontrolde %57.00 olarak belirlenen eşey oranında meydana gelen değişimler dozlar arasında farklılık gösterdi. Farklı GA3 dozlarının parazitoit ergin çıkış süresi üzerinde etkisi olmadı. Kontrol grubunda erginlerin ortalama hayat uzunluğu 57.00 gün olarak belirlendi. Erginler 500 ppm'den düşük dozlarda daha uzun, 1000 ppm'den yüksek dozlarda ise daha kısa yaşadıkları saptandı. GA3 dozuna bağlı olarak 200 ppm'de 75.35 gün olan hayat uzunluğu 2000 ppm'de 39.60 güne kadar düştü. Parazitoitlerin ergin boy uzunluğunda sadece 1000 ve 2000 ppm'de kontrole göre anlamlı bir azalma oldu. Hem konak hem de parazitoit hemolenf toplam protein, glukoz ve yağ miktarında uygulanan GA3 dozundan bağımsız değişimler meydana geldi.Konağa besin içerisinde verilen gibberellik asite maruz kalan konak ve parazitoitin bazı gelişim biyolojisi parametrelerinin uygulanan GA3 dozuna bağlı olarak değiştiği, ancak konak ve parazitoitin hemolenf toplam protein, glukoz ve yağ miktarları üzerinde etkisi olmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Idiobiont solitary and pupal endoparasitoid Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae) was reared on the greater wax moth Galleria mellonella L. (Lepidoptera: Pyralidae). The effects of GA3 (gibberellic acid) applied to host diet at different doses (50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 ppm) on the developmental biology and on hemolymph total protein, lipid and glucose content of the host and parasitoid species were investigated under a photoperiod of 12: 12 h (dark: light) at 25 ±2ºC and 60 ± 5 % relative humidity.The time of egg-hatching, the first day larva seen, was 10.60 days in control but increased at all doses of GA3 except for 2000 ppm. In contrast, the pupation time that was 76.13 days for control shortened at all doses and was 48.07 days at 5000 ppm. The mean time of adult emergence 94.75 days in control and dose-dependent changes were observed but the shortest period of adult emergence occured at the highest dose of 5000 ppm. It was 68.17 days. The sex ratio was in favor of females in control and was 57% and displayed differences among doses. Different GA3 doses did not affect the time of adult emergence in parasitoid species. Life span of parasitoids was 57 days in control. Adults survived longer at low doses but they lived shorter at doses greater than 500 ppm. Depending on GA3 doses, at 200 ppm length of life was 75.35 days, but at 2000 ppm, length of life decreased to 39.60 days The lenght of adult parasitoids decreased only at 1000 and 2000 ppm when compared to control. There were alterations but not dose-wise in the amount of protein, glucose and lipid (fat) of both host and parasitoid hemolymph.Some biological developmental parameters of the host and the parasitoid changed according to the amount of GA3 given in diet but hemolymph total protein, glucose and lipid (fat) amount was not affected by GA3 treatment.