Quantıle regresyon: Teorisi ve uygulamaları
Quantile regression: Theory and applications
  1. Tez No: 287166
  2. Yazar: FİKRİYE KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: En Küçük Kareler Yöntemi, En Küçük Mutlak Sapma (LAD) Regresyon, Quantile Regresyon, Least Squares Method, Least Absolute Deviation (LAD) Regression, Quantile Regression
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, Lineer Regresyon analizinde kullanılan en küçük kareler yöntemine bir alternatif olarak geliştirilen ?Quantile Regresyon? yöntemi ele alınmıştır. Quantile Regresyon, Medyan Regresyon'un belirlenen quantile'ler için genelleştirilmiş halidir. Bu regresyon modelleri sapan değerlere En Küçük Kareler Yöntemi'nden daha az hassastır. Quantile regresyon yönteminde parametrelerin tahmini için literatürde önerilen tahmin yöntemleri incelenmiştir, regresyon parametreleri tahmin edilmiştir ve elde edilen tahmin edicilerin özellikleri incelenmiştir. Elde edilen tahmin ediciler diğer tahmin edicilerle karşılaştırılmıştır. Simülasyon çalışması yapılmıştır ve sonuçlar veri setleriyle örneklendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Quantile Regression“ method which was developed as an alternative to the least squares method ”is discussed. Quantile Regression is the generalized version of Median regression for specified quantiles. This regression model is less sensitive to extreme values than the OLS models. The parameter estimation methods suggested in the literature are investigated for the Quantile regression method. The parameters of the regression model are estimated, the properties of these estimators are examined and compared with other estimators. The simulation study is carried out and the results are illustrated in data sets.