Gümüşhane yöresi kalker örneğinin ince öğütülmüş agrega olarak beton bileşiminde kullanılabilirliği, taze betonun kıvamına ve beton basınç dayanımına etkisi
Usability of the limestone sample from gümüşhane region as a finely ground aggregate, effects to consistency of fresh concrete and compresssive strength of concrete
  1. Tez No: 287177
  2. Yazar: MEHMET DERVİŞ KÖSE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ YETGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elenmiş kalker, öğütülmüş kalker, kalker katkılı beton, taze beton kıvamı, beton basınç dayanımı, katkı oranı, Separated limestone, ground limestone, limestone blended concrete, consistency of fresh concrete, compressive strength of concrete, additive rate
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada, beton basınç dayanımı ve kıvamı üzerine kalker fillerinin etkisi incelenmiştir. Eleme ve öğütme ile elde edilen iki farklı incelikteki kalker, çimento kütlesinin %5, %10, %15 ve %20 oranlarında karışıma dâhil edilmiştir. Beton karışımına katılan ince taneli kalker malzeme, agrega ile birlikte ikâme edilmiştir. Agrega olarak da Gümüşhane Harşit Çayından alınan dere malzemesi kullanılmıştır. İnce kalker (filler) ve dere malzemesinden oluşan toplam agrega, çimento ve su miktarı beton karışımı içerisinde sabit tutulmuştur.Taze betonun kıvamını belirlemek amacıyla çökme (slamp) deneyi yapılmıştır. Üretilen beton numuneleri; 14, 28, 42 ve 56 gün suda bekletilerek basınç deneyine tabi tutulmuştur.Çalışma sonunda; ince taneli kalker katkı miktarı arttıkça taze beton çökme değeri düşmüş, beton kıvamı ?plastik-akıcı? halden, ?plastik? hale dönüşmüş ve beton basınç dayanımı yükselmiştir. Ayrıca katkı oranı %15 iken, basınç dayanımı en yüksek değerine ulaşmış, katkı oranı %20 iken de basınç dayanımı tekrar düşüş göstermiştir. Bütün deney numunelerinde, numune yaşına ve birim kütleye bağlı olarak basınç dayanımında yükselme görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study; they have been investigated effect of limestone fillers to compressive strength and consistency of concrete. There are two limestones that having different granulometry and also obtained by sieving and grinding. The two limestones have been included 5%, 10%, 15% and 20% by mass of cement in mix. The fine grained limestone material added in the concrete mix has been substitutioned by aggregate. Material taken Harsit Stream in Gumushane from is used as aggregate. Amount of the aggregate consisted by fine limestone and river material, cement and water kept same for in concrete mix.Slump test have made to determine the consistency of fresh concrete. The samples of concrete have been hold 14, 28, 42 and 56 days in water. After that, the samples have been experimented to compression test.In the end of this study; while the amount of fine grained limestone is increased, the level of slump has decreased, the plastic-fluid consistency of concrete has turned into plastic form and also the compressive strength has increased. More specifically when the amount of fine limestone is 15%, the strength of concrete has reached maximum value and also when it is made 20%, the strength has showed a decrease. It has been seen that the compressive strength has increased depending on ages of samples and unit mass.