Trabzon ile Rize illeri arası kıyı koruma yapılarının incelenmesi
The investigation of coastal protection structures between Trabzon and Rize cities
- Tez No: 287193
- Danışmanlar: PROF. DR. BASRİ ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kıyı Koruma Yapısı, Mahmuz, Kıyı Tahkimatı, Dalgakıran, Karadeniz Sahil Yolu, Coastal Protection Structures, Groins, Coastal Revetments, Breakwaters, Black Sea Coastal Highway
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde yer alan karayolu, arazinin elverişsiz oluşu nedeniyle kıyıdan ve denizden dolgu yapılarak geçirilmiştir. Böylece kıyı dengesi bozulmuş, dalgalar kıyıya yakın inşa edilen mühendislik yapılarının stabilitelerini bozarak yıkılmalarına ve kıyı erozyonuna yol açmıştır. Bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için kıyı koruma yapıları yapılmıştır. Doğu Karadeniz Sahil yolu kapsamında inşa edilen Trabzon ile Rize illeri arası kıyı koruma yapıları; kıyı tahkimatları, mahmuzlar ve balıkçı barınakları olmak üzere üç ana başlıkta incelenmiştir. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde konuyla ilgili daha önce yapılmış çalışmalar ile dalga mekaniği ve kıyı koruma yapıları hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde yapılan çalışmalar anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; kıyı tahkimatları stabilite ve çevreye olan etkileri, mahmuzlar malzeme biriktirme ve kıyı oluşturma ve balıkçı barınakları stabilite ve malzeme biriktirme yönünden irdelenmiştir. Dördüncü ve beşinci bölümlerde sırasıyla çalışmalardan elde edilen sonuçlar ve öneriler verilmiştir. Altıncı bölümde kaynaklar, eklerde ise Trabzon ile Rize illeri arası kıyı koruma yapıları resmedilmiş ve Rize Çiftekavak Çekek Yeri kesitleri verilmiştir. Sonuç olarak; bazı kıyılarda yapılan kıyı tahkimatlarının stabilite bakımından boyutlarının yetersiz olduğu ve filtre tabakasının bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Mahmuzların kıyı oluşturmada başarılı olduğu ve balıkçı barınaklarında sığlaşma olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The highway, located in the coastline of the Eastern Black Sea of Turkey, due to inconvenience land, is made by being filled from the coast and sea. So the coastal stability is broken and waves lead to destruction on the stability of coastal structures and coastal erosion. In order to avoid these negative effects, coastal protection structures are made. Coastal protection structures between Trabzon and Rize cities built within the scope of the Eastern Black Sea Coast Road are classified in three groups as revetments, groins and fishery harbours. The study comprises of six chapters. In the first chapter, general information is given about the studies previously conducted on the subject, wave mechanics and coastal protection structures. In the second chapter, the performed studies are described. In the third chapter, coastal revetments in terms of stability and the environmental effects, groins in terms of material deposition and creating shore, fishery harbours in terms of stability and meterial deposition, are examined. In the fourth and fifth chapters, the results and recommendations of the study are given, respectively. In the sixth chapter, references are given. In the appendices, the figures of coastal protection structures between Trabzon and Rize cities are given and the cross sections of Rize Çiftekavak shelter is presented. As a result, it has been concluded that the sizes of coastal revetment built in the same coastal are inadequate in terms of stability and there is not any filter layer. It is determined that groins are successful in creating shore and fishery harbours get shallow.