Effects of disinflation on banks in terms of profitability: A nonparametric study on Turkish commercial banks
Karlılık açısından dezenflasyonun bankalar üzerindeki etkileri: Türk ticari bankaları için parametrik olmayan bir çalışma
  1. Tez No: 287365
  2. Yazar: EREN AYAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: bankacılık sektörü, kârlılık, Veri Zarflama Analizi, SBM, Malmquist Üretkenlik Endeksi, banking sector, profitability, Data Envelopment Analysis, Slacks Based Measure, Malmquist Productivity Index
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Literatürde Veri Zarflama Analizi kullanılarak Türk bankacılık sisteminin incelendiği çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmalar çoğunlukla ekonomik krizlerin bankacılık sektörü üzerindeki etkileri ile ilgilidir. Buna karşın, önceden yapılan çalışmaların hiçbiri enflasyonun yüksek olduğu zaman ile düşük olduğu zaman arasındaki farkları sorgulamamaktadır. 2001 yılındaki likidite krizinden sonraki dönemde enflasyonun sert bir biçimde düşmesi nedeniyle, yüksek enflasyon ile düşük enflasyondan hangisinin bankaların kârlılıkları açısından daha uygun bir ortam yarattığını değerlendirmek için Türkiye ekonomisi çok iyi bir kaynak olarak kullanılabilir. 1998-2003 yılları arasında, enflasyonun yüksek olduğu dönemde Türkiye'deki ticari bankalar çoğunlukla tahvil ve bono alarak devletin bütçe ve finansman açıklarını kapatmayı tercih ederek diğer kredi hacimlerini düşük tutmuşlardır. Diğer taraftan, enflasyonun düşmesiyle birlikte, bankalar toplam kredilerinin toplam aktiflerine oranını artırmışlardır. Buna karşılık, operasyonel faaliyetler ve şubeleşme daha büyük önem kazanmıştır. Bu bilgilerin ışığında, Türk bankaları enflasyonun yüksek olduğu dönemde daha kârlı mı çalışmışlardır?Bu çalışmanın amacı bahsedilen iki farklı ortamdan hangisinin bankalar açısından daha kârlı olduğunun incelenmesidir. Bunun için Veri Zarflama Analizi'nin SBM modeli ve Malmquist Üretkenlik Endeksi kullanılarak 1998-2003 ve 2004-2008 dönemleri karşılaştırılmıştır. Buna ek olarak, bankaların kârlılık skorlarının banka büyüklüğü, ROA, ROE, bankanın yaşı, ortaklık yapısı, kredi hacmi, sermaye yeterlilik oranı, vb. verilerle olan korelasyonları incelenmiş ve bu korelasyonlara bağlı olarak bankalara bazı stratejik tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
There exist some Data Envelopment Analysis (DEA) studies on the Turkish banking system in the literature. They mostly evaluate the effects of economic crises on the whole banking industry. However, none of them directly inquire the differences between the high inflation period and the low inflation period. Since inflation dropped drastically after the 2001 liquidity crisis, Turkish banking sector is a very prominent setting to observe whether high inflation or disinflation period is more profitable for commercial banks. Between 1998 and 2003 inflation was high and Turkish banks worked with low loan ratios and they mostly fed government deficits via government bonds. On the contrary, as the inflation dropped, the Turkish banks increased their total loans per total assets ratios. Based on the information above, should the Turkish banking sector be more profitable with higher rates of inflation?In this study, we aim to investigate which period is more profitable for commercial banks. For this purpose, we employ Slacks Based Measure of DEA and Malmquist Productivity Index to compare the two periods (1998-2003 and 2004-2008). In addition, we evaluate banks? efficiencies with respect to correlations with bank size, ROA, ROE, age of bank, ownership, loan ratio, capital adequacy ratio, etc. and we come up with policy recommendations depending on the correlations.