Doğu kayını meşcerelerinde aralama ve kireçlemenin yapraklardaki makro besin elementleri üzerine etkisi
Spacing and diameter limed beech east and the effect of the earth macronutrients
- Tez No: 287522
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Kayını, Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Beech, Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Calcium, Magnesium
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırmada, aralama ve kireçlemenin kayın ağaçlarının yapraklarında bulunan makro besin elementleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır.Araştırmaya konu edilen kayın ormanları, 1984 yılında yapay yolla gençleştirilmiştir. Alana 1985 yılında 2x3 m aralık mesafe ile kayın fidanları dikilmiştir. Araştırma alanı, 2644 mm/yıl yağış almaktadır. Yağışlar sonucu toprak aşırı derecede yıkandığından, topraklar asit karaktere bürünmüşlerdir. Alandaki toprakların asitlik dereceleri (pH) 4,5-5 arasında değişmektedir.Alanda 400 m2 büyüklüğünde toplam 18 adet deneme alanı tesis edilmiştir. Bu alanların 3 adetinde kireçleme uygulaması, 3 adetinde mutedil aralama, 3 adetinde şiddetli aralama 3 adetinde mutedil aralama + kireçleme, 3 adetinde şiddetli aralama + kireçleme yapılmıştır. Geriye kalan 3 adet deneme alanı ise kontrol alanı olarak bırakılmıştır. Kireç uygulaması yapılan alanlara 2009 yılında 100 kg, 2010 yılında 100 kg olmak üzere toplam 200 kg kireç uygulanmıştır. Deneme alanlarının ortalama asitlik derecesi 4,72 olarak ölçülmüştür. 2010 yılının sonunda kirecin etkisi ile alanların ortalama asitlik dereceleri 5,78'e çıkarılmıştır. Mutedil aralama yapılan alanlarda göğüs yüzeyinin % 20'si şiddetli aralama yapılan alanlarda ise göğüs yüzeyinin % 40'ı alandan çıkarılmıştır.Yapılan ölçümler ve istatiksel analizler sonucunda işlemlerin yapraklardaki makro besin elementleri üzerinde önemli etkileri olduğu tespit edilmiştir. İşlemlere göre makro besin elementleri oranlarında sürekli artmalar görülmüştür. Yapraklardaki bitki besin elementleri şiddetli aralama + kireçleme uygulamalarının birlikte yapıldığı deneme alanlarında pozitif yönde en fazla olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, distance and macro nutrients in leaves of beech trees on the effects of liming were investigated.There was made clear cutting application in 1985 and was planted with beech seedling. Study areas were selected beech plantation areas such as 2x3 m plant distance plots. Average rainfall amount of year is 2644 mm/year. At the end of rainfall, soils have asidic characters because of washed soil. As a result of acid soils due to excessive rains flushed character. Degrees in the field of soil acidity (pH) ranged from 4.5 to 5.400 m 2 area in the field trial was established eighteen. Menarche lime application of these areas 3, 3 moderate distance menarche, menarche severe spacing 3, 3, spacing + lime menarche moderate, 3 + lime distance menarche was severe. The remaining 3 units are left as a testing ground in the control area. First year (2008) 100 kg lime aplied for this areas and second year (2009) 100 kg lime applied. Total 200 kg liming applied in these areas. Before the study, soil pH was measured 4,72 in these control areas. After two years, soil pH was measured 5,78.As a result of statistical analysis of the measurements and macro nutrients in leaves a significant impact on the transactions that have been identified. Rates were constant flare-ups of macro-nutrients according to the Transactions. Plant nutrients in leaves with severe thinning + liming practices in the trial areas were measured up to a positive direction.