Marine impact assesment of thermal power plants: A case study
Termik santralların deniz etki değerlendirmesi konusunda bir çalışma
  1. Tez No: 28762
  2. Yazar: CEM ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. COŞKUN YURTERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Thermal Power Plant, Environmental Impact Assessment, Marine Pollution, Mathematical Modeling, Life-cycle Models, Discharge
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
öz TERMİK SANTRALLARIN DENİZ ETKİ DE?ERLENDİRMESİ KONUSUNDA BİR ÇALIŞMA ÇAKIRO?LU, Cem Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Coşkun Yurteri Mart 1993, 216 sayfa Bu çalışmada, termik santrallerin deniz ortamında neden olabilecekleri etkilerin tahmin edilebilmesi ve değerlendirebilmesi için etkin bir prosedür geliştirilerek, kurulması önerilen Aliağa Termik Santralı (ATS) örneğine uygulanmıştır. Önerilen prosedür, aşağıdaki aşamaları içermektedir: (i) önerilen santralın sıvı atık deşarjları için seyrelme tahmin çalışmaları (ii) önerilen santralin soğutma suyu deşarjları için hidrotermal modelleme çalışmaları biyolojik etkilerin kestirilmesi ve değerlendirilmesi Çalışma kapsamında, ilk aşamada pek çok saha ve literatür verisi elde edilmiştir. Yukarıdaki amaçları gerçekleştirmek amacıyla, belirli sayıda matematiksel model (analitik ve sayısal) ATS örneğine uygulanmıştır.Uygulama çalışmasında elde edilen bulgular ışığında, aşağıdaki sonuçlara varılmıştın ATS'nın sıvı atıklarının kıyı çizgisinde en az 1:3500 mertebesinde seyrelecegi soğutma suyu deşarjının deniz suyu sıcaklığında, yüzeyde 1°C'Iik, Gencelli Limani'nin açık deniz sınırında ise 0.15°C'lik bir değişime neden olacağı soğutma suyu faaliyetlerinin, Gencelli Limanı'nln flora ve fauna türleri üzerinde kısa dönemde belirgin bir etki yapmayacağı soğutma sularının uzun dönemli etkilerinin, santral devre dişi kalana kadar canlı nüfusunda belirli bir azalma yaratması bakımından kayda değer olacağı Anahtar Kelimeler. Termik Santral, Çevresel Etki Değerlendirmesi, Denîz Kirlenmesi, Matematiksel Modelleme, Yaşam Döngüsü Modelleri, Deşarj. Bilim Dalı Sayısal Kodu: 615.02.01 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MARINE IMPACT ASSESSMENT OF THERMAL POWER PLANTS: A CASE STUDY ÇAKIRO?LU, Cem M.S. Thesis in Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Coşkun Yurteri March 1993, 216 pages In this study, an efficient procedure was developed in order to assess the impacts of thermal power plants on marine environment. The developed algorithm was applied to the case of the proposed Aliağa Thermal Power Plant (ATPP). The proposed marine impact assessment procedure consists of the following steps: (i) dilution prediction studies for the liquid waste discharge of the proposed power plant (ii) hydrothermal modeling studies for the cooling water discharge of the proposed power plant prediction and assessment of the biological effects Extensive field and literature data was collected as a preliminary step within the context of the study. Several mathematical (analytical and numerical) models were applied to the case of the proposed ATPP in order to achieve the above purposes. HiThe results of the case study revealed that: the liquid wastes of the ATPP will be sufficiently diluted and dispersed by a minimum factor of 3500 on the coastline; the cooling water discharge will result in a maximum temperature of 1 °C at the surface and 0.15 °C at the open boundary of the Gencelli Harbor (proposed site for the ATPP); the short-term impacts of the cooling water operations on the flora and fauna of the harbor will be insignificant; the long-term impacts of the cooling water operations on the commercially important fish species of the harbor will be notable in the sense that the number of individuals will decrease by a certain fraction until the shut-down of the plant.