İş yerinde bezdiri ve bezdiriyle başa çıkma stratejileri: Üniversiteler arasında bir araştırma
Workplace bullying and coping strategies with workplace bullying: A research among universities
  1. Tez No: 287652
  2. Yazar: CEYLA DURGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM CÜNEYT ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Yerinde Bezdiri, Bezdiriyle Başa Çıkma Stratejileri, Bullying at Workplace, Coping Strategies with Workplace Bullying
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
İş yerinde bezdiriyle ilgili olarak yapılan çalışmalar, konunun hem çalışanhem de organizasyonlar açısından ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.Bezdiriye maruz kalan çok sayıda çalışan, aynı iş yerinde çalışmaya devam etmekteve bezdiriyle başa çıkmak için bir takım stratejiler geliştirmektedirler. İş yerindebezdiri ve bezdiriyle başa çıkma stratejilerini ele alan bu çalışma, İstanbul'dabulunan bir devlet üniversitesi ve üç vakıf üniversitesinin iktisadi ve idari bilimlerfakültelerinde faaliyet gösteren akademik personelden 108 adet anket toplanarakyapılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre bezdiriye uğrama kurum türüne ve pozisyona görefarklılık göstermektedir. Bezdiriyle başa çıkma stratejilerinden uzlaşma ve affedicilikde kurum türüne göre farklılık göstermektedir. Ayrıca iş yerinde bezdiri ve bezdiriylebaşa çıkma stratejileri birbiriyle ilişkilidir ve kişisel bezdiri arttıkça intikam almaeğilimi de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Researches about bullying at workplace show the importence of the subjectboth in terms of employees and organization. Large numbers of victims of workplacebullying continue to work at the same workplace and they improve some strategicways for coping with workplace bullying. This research about workplace bullyingand coping strategies with workplace bullying has been conducted through collecting108 surveys from academic staff from the faculties of economic and administrativesciences of one state and three private universites in Istanbul.According to research results, bullying situaiton differs in the type ofuniversity and academic position. Also reconciliation and forgiveness intentsdifferentiate into the type of university again. Besides those, there is a relationshipbetween workplace bullying and coping strategies with workplace bullying.Furthermoe the more personal bullying occurs in an organization, the more revengeintention exists.