Uluslararası karbon piyasaları ve Türkiye karşılaştırması
Global carbon markets and Turkey's stance in the market
  1. Tez No: 287813
  2. Yazar: MÜGE ALTINER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KASIM HAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: küreselleşme, neo-liberalizm, sınır aşan sorunolgusu, iklim değişikliği, küresel karbon ticareti, globalism, neo-liberalism, the perception of transboundaryproblems, climate change, global carbon markets
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Tezin yazılış amacı; karbon dioksitin ticari bir emtiayadönüştürülmesiyle, neo-liberalizmin küresel iklim değişikliği sorununu fırsataçevirip, gerek ulusal gerekse uluslararası ölçekte etkin çözümler üretebildiği veTürkiye'nin de uluslararası platformda söz sahibi olabilmesi için ulusal veuluslararası stratejilerini bu yönde üretmesi gerektiği düşüncesinin savunulmasıdır.Bu çerçevede önce, neo-liberalizmin çıktısı olduğu düşünülen küreselleşme sistemive uluslararası ilişkilere olan etkisi literatür araştırmasıyla incelenmiş, ardındanyaşanılan iklim değişikliğinin küresel bir sorun olarak algılanmasıyla oluşturulansiyasi ve iktisadi yapılanma süreçleri irdelenmiştir. Neo-liberal sistemin sorunayönelik hangi ulus üstü kurum ve rejimleri meydana getirdiği ve uygulanan siyasetsonucu ortaya çıkan küresel karbon piyasaları araştırılmıştır. Konuyla ilintili dünyagenelindeki gelişmelerin sunulmasından sonra, Türkiye'nin neo-liberalizmin kurumve araçlarından ne ölçüde faydalandığı ve günümüze kadar sürdürmüş olduğu iklimdeğişikliği sorununa yaklaşımının kendisine katkıları ve zararlarıyla beraber,meydana getirilmekte olan yeni yapılanmalar içerisinde zamanında ve etkin olarakkatılmasının önemi araştırılmıştır. Tezin nihai amacı, küresel karbon piyasalarınınTürkiye'nin temiz teknolojiye geçişte ve enerji arz güvenliğini sağlama açısındanitici bir güç olabileceğine dair farkındalık yaratma gayretidir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to assert how neo-liberalism could create efficient andeffective solutions in the national and international level, converting the climatechange problem to an opportunity by making carbon dixide an economic asset. It isalso claimed that Turkey should make her national and international strategies inaccordance with the new global political and economical implementations in order totake a prestigious stance in the international arena. From the mentioned point ofview; first, the system of globalisation, a considered output of neo-liberalism, and itsimpacts on the international relations are analysized. Secondly, supra nationalregimes and institutions of global governance, established due to the recognition ofclimate change as a global problem and the global carbon markets converging fromthe established formations are analyized. Following the revealed global political andeconomical attitude to the climate change, Turkey?s own political attitude toward thenew implementations and how and how much Turkey has benefitted so far from theneo-liberal regimes and institutions are examined. It is concluded that participation tothe new political and economical formations efficiently and on time will helptransform her energy sources to clean energy; thus enabling to create energydiversification, energy security and promoting sustainable development policies.