Karbon piyasalarının ormancılık sektöründe finansman aracı olarak kullanılabilirliği
The usability of carbon markets as a financial instrument in forestry sector
- Tez No: 301845
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATAKAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zorunlu karbon piyasaları, gönüllü karbon piyasaları, ormancılık sektörü, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Kyoto Protokolü, Regulatory carbon markets, voluntary carbon markets, forestry sector, United Nations Framework Convention on Climate Change, Kyoto Protocol
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Günümüzde küresel bir felaket olarak değerlendirilen iklim değişikliğinin önlenmesi amacıyla uluslararası ölçekte çalışmalar ve işbirlikleri gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü gibi uluslararası sözleşmeler imzalanmış ve bunların neticesinde iklim değişikliği ile mücadelede kullanılmak üzere, maliyet etkin bir yöntem olarak küresel bir karbon piyasası ortaya çıkmıştır.Karbon piyasaları sayesinde sera gazı azaltımına yönelik projeler geliştirebilmekte ve elde edilen azaltım sertifikaları satılabilmektedir. Birçok sektör de bu piyasalardan finansal destek alabilmektedirler. Türkiye de, iklim değişikliği mücadele sürecinde sahip olduğu ayrıcalıklı konumu nedeniyle bu piyasalara erişememekte, gelecekte bu piyasalardan çeşitli sektörler için finansal destek sağlamak amacıyla müzakerelere devam etmektedir. Ormancılık sektörü de bunlardan biridir.Bu çalışmada, tamamına yakını devlet mülkiyetinde olan ve yönetilmesi için gerekli finansal kaynağın devlet bütçesinden sağlandığı ülkemiz ormancılık sektörü için, karbon piyasalarından yararlanma imkânları irdelenmiştir. Bu kapsamda öncelikle dünyada karbon piyasalarında ormancılık sektörünün mevcut durumu ve gelecek eğilimleri araştırılmıştır. Daha sonra Türkiye'nin, iklim değişikliği rejimi kapsamında sahip olduğu ayrıcalıklı konumu nedeniyle halen belirsizliğini koruyan karbon piyasalarından ormancılık sektörünün finansal kaynak olarak yararlanabilme imkânları üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır.Bunun neticesinde ormancılık sektörünün mevcut durumda sadece gönüllü karbon piyasalarından yararlanabildiği, müzakere neticelerine bağlı olarak, REDD, NAMA ve esneklik mekanizmalarının da gelecekte sektör için çok cazip fırsatlar sunabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There have been many international studies and cooperations to avoid climate change as being a global disaster. In this context, international agreements such as United Nations Framework Convention on Climate Change and Kyoto Protocol have been signed and as a result of these agreements a global carbon market has emerged as a cost-effective method to combat climate change.Thanks to carbon markets, projects aiming to reduce greenhouse gas emissions can be developed and abatement certificates obtained in these projects can be sold there. In addition, a great deal of sectors gets financial support from these markets. Turkey cannot take part in these markets because of its unique position in climate change mitigation process and negotiations are proceeding to get financial support for different sectors from these markets. Forestry sector is one of these sectors.This study analyzes utilization possibilities of Turkey?s forestry sector, which is a state-owned and a government-financed sector, in carbon markets. Within this scope, it primarily focuses on the current situation and future trends of forestry sector in carbon markets around the world. Then, it assesses the utilization potential of forestry sector in Turkey, as having a unique position in climate change regime, from carbon markets.As a result, it is determined that in the current situation, forestry sector can benefit from voluntary carbon markets and based on negotiation results, REDD, NAMA and flexible mechanisms give charming opportunities for forestry sector in the future.