İstanbul limanları
Ports of İstanbul
- Tez No: 287822
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BAYARTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Liman, İstanbul Limanı, İstanbul Boğazı, İskeleler, Harbor, Istanbul harbor, Istanbul Bosporus, wharfs
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Geçmişten günümüze denizler; ekonomik, siyasi, askeri ve coğrafi güç olarak medeniyetlerin geleceklerine yön vermiştir. Günümüzde artan endüstriyel üretim ve dünya ticareti, denizcilik sektörüne büyük bir önem kazandırmıştır.Dünya'nın coğrafi yapısı ve taşımacılık maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda en uygun ulaştırma sistemi denizyolu taşımacılığıdır. Limanlar ise denizyolu taşımacılığının başlangıç ve bitiş noktaları olarak stratejik öneme sahiptirler. Gemilerin limanlarda daha az beklemesi ve denizyolu taşımacılık maliyetlerinin azaltılması, limanlar arasındaki rekabetin her geçen gün artmasına yol açmaktadır.İstanbul limanları yerli-yabancı, büyük-küçük her çeşit deniz taşıtının dolaşımında ülkemizde önem arzeden büyük kapasiteli ve oldukça işlek limanları arasında yeralmaktadır. Hareketlilik, yük kapasitesi ve sevk edilen ürün çeşitliliği bakımından Türkiye'nin büyük ve işlek limanı olan İstanbul limanlarında, başta Anadolu Yakasında Haydarpaşa, Avrupa Yakasında Karaköy (Salıpazarı), İstanbulport, Zeyport olmak üzere Ambarlı gibi özel sektör tarafından işletilen irili ufaklı birçok limandan hizmet verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The seas have been steered the future of civilizations in terms of economic, politic, military and geographic power from past to present. Nowadays the increase in industrial production and world trade bring into prominence to maritime sector.Maritime transport is the most appropriate transportation system when the geographic structure of the world and transportation costs are considered. Harbors are very important as they are the start points and finish points of maritime transport. The decrease in period of time that ships wait in harbors and decrease in maritime transport costs causes increase in competition between harbors day by day.Istanbul domestic and foreign ports, large and small are important for all types of marine vehicle circulation in our country is located between the ports of large capacity and very busy. Mobility, in terms of load capacity and variety of products shipped to the ports of Turkey's largest and busiest port in Istanbul, the Anatolian side Haydarpasa, European Side Karakoy (Salıpazarı), İstanbulport, operated by the private sector, such as Zeyport Ambarli including port services are provided in many large and small.