Örgütsel güven, örgütsel bağlılık ve iş tatmininin çalışanlar açısından algısı; Kahramanmaraş tekstil sektöründe bir araştırma
The perceptions in terms of workers of organizational trust, organizational commitment and job satisfaction; a field study in Kahramanmaraş
- Tez No: 287850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Tekstil Sektörü, Organizational Trust, Organizational Commitment, Job Saticfaction, Textil Sector
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüzde rekabet avantajı, insan gücünü etkin ve etkili bir şekilde kullanabilmektedir. Bireyin niteliklerini ve yaratıcılığını kullanabilmesi için kurumsal bağlılığını ve iş tatminini pekiştirecek güven duygusuna gereksinim duyulmaktadır.Bu bağlamda çalışmanın amacı tekstil sektöründe yönetici pozisyonlarındaki kişilerin ve diğer çalışanların (yönetici olmayan), örgütsel güven, örgütsel bağlılık ve iş tatmin düzeylerinin çeşitli demografik faktörlerle karşılaştırılarak algıları belirlenmeye çalışılmıştır. Tekstil sektöründeki çalışanlar üzerinde yapılan bu araştırmanın örneklemi, Kahramanmaraş tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelerden rastgele seçilen 311 çalışandan oluşmaktadır. Veri toplamak için oluşturulan anket, toplam 51 soru olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Anketteki soruların 39 tanesi 5'li Likert tarzında hazırlanmış olup farklı açılardan güven, bağlılık ve tatmin tutumları ölçmeyi amaçlamakta, 12 tanesi ise tanımlayıcı verilerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the competitive advantage is the ability to use the Human force effectively and efficiently. The sense of Trust that strengthens the individual?s organizational Commitment and job saticfaction are essential for the individual to use and develop their qualifications and creativity.In this context, the aim of the study is to determine organizational trust, organizational commitment and job saticfaction of employees and employers in textil sector in Kahramanmaraş province in terms of various demographic factors. The sampling of the research, made on managers in textil sector, consists of 311 textil employees, which are selected at random. For acquiring data, a survey form 51 questions is used; while 39 of all are Likert Scale, aimed to evaluate trust, commitment and saticfaction behaviours from different points, 12 of all are multiple elective, aimed to acquire descriptive data.