2002 yılı sonrasında Türkiye'de kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması
Reconstruction of public management in Turkey after 2002
- Tez No: 287849
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İBRAHİM ETHEM TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Yeniden Yapılanma, İl Özel İdaresi, Belediye, Büyükşehir Belediyesi, Yasal Düzenlemeler, Tasarı, Kanun, Public Management, Reconstruction, Legal Arrengements, PriviateManagement of Provinces, Municipality, Metropolis Municipality, Bill, Law
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada kamu yönetiminde reform kavramı incelenmiş olup; kamuyönetiminde reformun anlamı, nedenleri, amaçları, özellikleri ve reform süreçleriaraştırılmıştır. Türkiye'de gerçekleştirilen yeniden yapılanma çalışmalarına;Tanzimat döneminden günümüze kadar yapılan reform çalışmalarına göz atılmışolup ve bu çalışmaların kamu yönetimi üzerindeki etkileri incelenmiştir.Türkiye'de Kamu Yönetiminin yapısı, Türkiye'de Kamu Yönetimini değişimezorlayan nedenler ve kamu yönetiminde yeniden yapılanmanın gerekçeleri buçalışmanın konusu içerisine girmiştir. 2002 yılı sonrası Türkiye `de KamuYönetimi'nin Yeniden Yapılandırılması adı altında yapılan çalışmalarincelenmiştir. Bu çalışmalar, 5227 Sayılı Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri veYeniden Yapılandırılması Kanun Tasarısı, 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu,5393 Sayılı Belediye Kanunu, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, YapılanDiğer Yasal Düzenlemeleri kapsamı içerisine almaktadır. Yapılan çalışmada sondönem 2002 yılı sonrası yeniden yapılanma çalışmaları, bu çalışmaların TürkKamu Yönetimine ne kazandırdığı geçmişle ilişkilendirilerek inceleme altınaalınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of reform was examined together with themeaninig, reasons, aims, characteristics and process of reform in publicmanagement. The reconstructions carried out in Turkey and those from the timeof Tanzimat to date and the effects of these on public management are alsoexamined. This study also dealt with the structure of public management, thereasons forcing public management to change and the reasons of reconstruction.Studies concerning reconstruction in public management after 2002 in Turkeyhave been examined. These study included Code 5227 The Basic Principles andReconstruction of Public Management Bill, Code 5302 Priviate Management ofProvinces Law, Code 5393 Municipality Law, Code 5216 Metropolis MunicipalityLaw and the other legal arrengements. Recent studies concerning reconstructionsafter 2002 and the contributions of these studies on Turkish Public Managementare examined in association with past.